Είναι τα αποσμητικά χώρων ασφαλή;


For English version click here: Are air fresheners safe?

Χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρων στο σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητό σας; Πόσο ασφαλή είναι;
Η ιστοσελίδα "How stuff works" φιλοξενεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα αποσμητικά χώρων. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Παραθέτω μόνο ορισμένα τμήματα του άρθρου που τράβηξαν την προσοχή μου:
"Το 2007 μια μελέτη του Συμβουλίου Προάσπισης Εθνικών Πόρων (NRDC) των Η.Π.Α. κατέληξε ότι πολλά αποσμητικά χώρων περιέχουν χημικές ουσίες που είναι πιθανό να προκαλέσουν αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα, κυρίως σε βρέφη."
"Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. (EPA) τα περισσότερα αποσμητικά χώρου που πωλούνται στα καταστήματα περιέχουν φορμαλδεύδη, πετροχημικά, π-διχλωροψενζώλιο και ρυπαντές αεροζόλ. Ο οδηγός για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων που εκδίδει η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι τα αποσμητικά χώρων εκπέμπουν ρυπαντές διαρκώς."
"Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας των Η.Π.Α. αναφέρει ότι τα χημικά που περιέχονται στα αποσμητικά χώρων μπορούν να ελαττώσουν την λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων και ίσως ενισχύουν αναπνευστικά προβλήματα."
Υπάρχει περίπτωση οι παραπάνω δηλώσεις να είναι υπερβολικές και να απαιτούνται επιπλέον έρευνες για την απόδειξή τους.
Ωστόσο η χρήση φυσικών εναλλακτικών, όπως είναι τα αιθέρια έλαια, είναι πιο ασφαλής. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μυρωδάτο αποσμητικό χώρου που ταυτόχρονα θα βελτιώσει την διάθεση και θα τονώσει το ηθικό σας ως εξής:
σε 25 ml πορτοκαλόνερο προσθέστε
6 σταγόνες αε μανταρίνι,
5 σταγόνες αε πατσουλί,
4 σταγόνες αε σάνδαλο.

Οι προτάσεις μου:

Προμηθευτείτε έναν λύχνο και δημιουργήστε την ατμόσφαιρα που θέλετε με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια. Υπάρχουν λύχνοι για ρομαντικούς/ες, που ζεσταίνουν το αιθέριο έλαιο με την φλόγα ενός κεριού και ηλεκτρικοί, πρακτικοί αλλά κομψοί.
Στον περιορισμένο χώρο του αυτοκινήτου περνάμε - οι περισσότεροι από εμάς - αρκετές ώρες της ημέρας. Ρίξτε λίγες σταγόνες από το παραπάνω μίγμα σε ειδικό λύχνο αυτοκινήτων και αισθανθείτε την ευεργετική επίδραση της αρωματοθεραπείας ακόμη και όταν οδηγείτε!

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για αυτή την τόσο σημαντική πληροφορία που αφορά όλους μας αλλά κανένας δεν γνωρίζει περεταίρω τι περιέχεται πίσω από ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή