Χειροποίητα σαπούνια με αιθέρια έλαια

For english version click here: Handmade soap with essential oils.

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και παρόλη την δύσκολη οικονομική συγκυρία όλο και κάποιο δώρο θα θελήσετε να κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τι καλύτερο από κάτι που θα φτιάξετε μόνοι σας, εύκολα και οικονομικά, όπως ένα χειροποίητο σαπούνι με αρωματικά αγνά αιθέρια έλαια. Ο αποδέκτης του δώρου θα λάβει από εσάς ένα μήνυμα αγάπης και ένα προϊόν φυσικό, απαλλαγμένο από επικίνδυνα χημικά, ιδανικό για την περιποίηση της επιδερμίδας και την αναζωογόνηση ψυχής και πνεύματος!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

0,5 kg βάση γλυκερίνης, απλή ή με γάλα κατσίκας,
7 ml (περίπου μισό κουτάλι της σούπας) αιθέρια έλαια και/ή
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη ( π.χ. λεβάντας, χαμομηλιού) και/ή
14 ml (περίπου ένα κουτάλι της σούπας) ζεστό έκχυμα από το αγαπημένο σας τσάι ή βότανο,
μπεν μαρί,

Η διαδικασία για να φτιάξετε σαπούνι γλυκερίνης είναι εξαιρετικά απλή:

Κόβετε την βάση γλυκερίνης σε μικρά κομμάτια, την τοποθετείτε στο μπεν μαρί και ζεσταίνετε εως ότου λιώσει πλήρως. Κατεβάζετε από την φωτιά και όσο η γλυκερίνη είναι ζεστή αναμιγνύετε όσα από τα υπόλοιπα υλικά επιθυμείτε, δηλαδή το φυσικό χρώμα, τα αποξηραμένα άνθη ή το τσάι και/ή τα αιθέρια έλαια. Ειδικά για το φυσικό χρώμα να θυμάστε ότι συνήθως είναι πολύ συμπυκνωμένο και ορισμένες μόνο σταγόνες είναι αρκετές για να πετύχετε την απόχρωση που επιδιώκετε. Επίσης να προσθέτετε πάντα στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού με την θερμότητα που εκπέμπει η ζεστή γλυκερίνη ελαφρώς εξατμίζονται. Ρίχνετε το μίγμα στις ειδικές φόρμες και αφήνετε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Μπορείτε να αφήσετε τις φόρμες για λίγη ώρα στην κατάψυξη προκειμένου να αποκολλήσετε πιο εύκολα τις έτοιμες μπάρες σαπουνιών. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμες κορδέλες και χαρτί συσκευασίας για να τυλίξετε τα μοσχομυριστά σαπούνια σας και ένα εξαιρετικό δώρο, οικονομικό αλλά μεγάλης συναισθηματικής αξίας, είναι έτοιμο! 

Για να φτιάξετε σαπούνια που εκτός από ευεργετικές ιδιότητες θα έχουν και άρωμα Χριστουγέννων σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω συνδυασμούς αιθέριων ελαίων:

Κέδρος-Πορτοκάλι: για θετική διάθεση, αίσθημα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς, ιδανικό για ακμή και λιπαρά δέρματα.
Κανέλα-Λεμονόχορτο: για θέρμανση, αναζωογόνηση, τόνωση, βοηθά στην συγκέντρωση, εξαιρετικό για ρευματισμούς και μυϊκούς πόνους.
Λεβάντα-Πεύκο: για χαλάρωση, ξεκούραση, τόνωση, ψυχική ισορροπία, ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα και ιδανικό για δερματικές παθήσεις (έκζεμα, φαγούρα, ψωρίαση κτλ.)
Βασιλικός-Κανέλα: για πνευματική διαύγεια, ενδυνάμωση της μνήμης, θέρμανση, αναζωογόνηση, αίσθημα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού, βελτίωση του κυκλοφορικού, ανακουφίζει από πονοκεφάλους.

Υπάρχουν αρκετά βιβλία με πολλές ιδέες και χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε εύκολα και οικονομικά εντυπωσιακά χειροποίητα σαπούνια. Σας προτείνω δύο εξαιρετικά βιβλία, το "Melt and Mold Soap Crafting" της Kalia Westerman όπου παρουσιάζει 30 διαφορετικές τεχνικές για καταπληκτικές, ευφάνταστες δημιουργίες και το "Soapmaking the natural way" της Rebecca Ittner με 45 συνταγές που περιέχουν βότανα και άνθη.

Αν πάλι δεν έχετε χρόνο για κατασκευές αλλά σας αρέσει η ιδέα να προσφέρετε φέτος τα Χριστούγεννα αρωματικά σαπούνια μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία εδώ. Θα βρείτε εξαιρετικά σαπούνια με αγνά, οργανικά αιθέρια έλαια για όλους τους τύπους δέρματος και με χαριτωμένες, πολύχρωμες παραστάσεις για παιδιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου