Μήλο - θεραπεία

For english version click here: Apple remedy.

"Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα." Όταν ήμουν μικρή άκουγα συχνά αυτό το ρητό από τα χείλη της μητέρας μου.
Η λαϊκή σοφία επιβεβαιώνεται πλέον μέσα από ένα πλήθος επιστημονικών μελετών σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των μήλων. Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα στην οποία συμμετείχαν 160 γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά αποξηραμένα μήλα, μετά από έναν χρόνο παρατηρήθηκε μείωση της συνολικής χοληστερόλης τους κατά 14% και εικάζεται ότι τα φρέσκα μήλα θα είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα*. Άλλες μελέτες συνδέουν την συστηματική κατανάλωση μήλων με την αποφυγή καρδιακών παθήσεων, την απώλεια βάρους και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο κόλον, στον προστάτη και στους πνεύμονες*. Τα μήλα θεωρείται επίσης ότι βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος, τονώνουν τα ούλα και θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα. Ο χυμός μήλου ρυθμίζει την πανίδα του εντέρου, μειώνει την οξύτητα του στομάχου, μειώνει τα αέρια στο έντερο και βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών*.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτικές ίνες. Ιδιαίτερα η πηκτίνη, μια φυτική ίνα που περιέχεται στα μήλα, εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και ενθαρρύνει το σώμα να την χρησιμοποιεί, παρά να την αποθηκεύει*.
Παρόλο που όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι απίθανο να ήταν γνωστά στους λαούς της αρχαιότητας, η μηλιά ήταν από τα πρώτα είδη που καλλιεργήθηκαν συστηματικά. Οι 7,500 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν σήμερα έχουν έναν κοινό πρόγονο, το άγριο μήλο Άλμα (malus sieversii) που είναι ενδημικό στα βουνά της κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, πρώτος ο Μέγας Αλέξανδρος εντόπισε στον Καζακστάν μηλιές νάνους το 328 π.Χ. και έστειλε δείγματά τους στην πατρίδα του την Μακεδονία. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο σχετικά με τα μήλα είναι ότι ο γενετικός τους κώδικας αποτελείται από 57,000 γονίδια, που μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος γνωστός αριθμός φυτικού γενώματος. Ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας περιέχει περίπου 30,000 γονίδια*.
Μήπως σας άνοιξε η όρεξη για μήλο; Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλό είναι να καταναλώνονται ωμά προκειμένου να προσλαμβάνει κανείς όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Ωστόσο, αν σας φαίνεται πιο ελκυστική η ιδέα ενός υγιεινού γλυκού με μήλα παρακάτω θα βρείτε μαι εύκολη συνταγή μηλόπιτας. Μάλιστα το συγκεκριμένο γλυκό περιέχει και κανέλα, για τις ευεργετικές ιδιότητες της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αιθέριο έλαιο μήλου δεν έχω εντοπίσει ακόμη στην αγορά. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε κατάπλασμα από χλιαρό πολτό μήλου για να καταπραύνετε ερεθισμούς του δέρματος και ξίδι μήλου αραιωμένο σε χλιαρό νερό για να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας. Το αποτέλεσμα θα είναι μεταξένια απαλά και λαμπερά μαλλιά.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας αιθέριο έλαιο μήλου με την εξής διαδικασία: γεμίζετε ένα γυάλινο, σκούρου χρώματος δοχείο με αμυγδαλέλαιο ή λάδι καλέντουλας. Ρίχνετε μέσα την φλούδα ενός μήλου, κλείνετε το δοχείο και το αφήνετε σε φωτεινό μέρος για μια εβδομάδα αναδεύοντάς το κάθε 2 ημέρες. Μετά από μια εβδομάδα στραγγίζετε το λάδι, προσθέτετε μια νέα φλούδα και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία. Μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε φλούδες και να αφήνετε το μίγμα να ωριμάσει ανάλογα με την επιθυμητή ένταση αρώματος. Το έλαιο που θα προκύψει έχει διάρκεια ζωής 6 εως 12 μήνες και πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Μηλόπιτα σε 10'
Υλικά
1 φύλλο ζύμης σφολιάτα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα ροδάκινο (κατά προτίμηση σπιτική)
3 μήλα τριμμένα ή τεμαχισμένα σε πολύ μικρά κομμάτια
κανέλα
λίγο γάλα
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας σε λαδωμένο ταψί. Στο μισό φύλλο απλώνουμε την μαρμελάδα και πάνω από αυτή το τριμμένο μήλο. Ρίχνουμε κανέλα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό φύλλο. Χαράζουμε την επάνω επιφάνεια του φύλλου ελαφρά και αλοίφουμε με γάλα για να ροδοκοκκινίσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30-40 λεπτά. Όταν κρυώσει η πίτα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Στα παρακάτω βιβλία θα βρείτε πολλές προτάσεις για να φτιάξετε γλυκά με μήλα αλλά και ευφάνταστες συνταγές για πιάτα με κρέας, ψάρι και ζυμαρικά, ακόμη και κοκτέιλ. Και για την δική σας ευκολία, για να εκπυρηνώνετε και να κόβετε γρήγορα τα μήλα, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε το ειδικό, εύχρηστο εργαλείο.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου