Σπονδυλική στήλη: ο πυλώνας της υγείας

For english version click here: Spinal column: the pillar of health

Αν και ο πληθυσμός της Γης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών άγγιξε τον Οκτώβριο του 2011 τα επτά δισεκατομμύρια, εμείς οι άνθρωποι ανήκουμε στην πραγματικότητα σε μια ομάδα που αποτελεί μόλις το 5% της γνωστής πανίδας του πλανήτη μας. Η ομάδα αυτή είναι τα σπονδυλόζωα, το σώμα των οποίων διατρέχεται από μια οστέινη κατασκευή με πολύ σημαντικό ρόλο.
Η σπονδυλική στήλη αποτελεί τον άξονα του κορμού μας. Αποτελείται από 34 σπονδύλους περίτεχνης κατασκευής. Από αυτούς οι 24 είναι ανεξάρτητα οστά ενώ οι υπόλοιποι 10 έχουν συνοστεωθεί για να σχηματίσουν το ιεροκοκκυγικό οστό. Στην σπονδυλική στήλη στηρίζονται το κρανίο και η λεκάνη μας ενώ οι κοιλότητες των σπονδύλων περιέχουν και προστατεύουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. 
Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και οι ενοχλήσεις που προκαλούν ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους και κυμαίνονται από απλούς πόνους λόγω τραυματισμών ή κακής στάσης του σώματος μέχρι δυσπλασίες και νεοπλασματικές ανωμαλίες που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεωρία της Άπω Ανατολής για την σπονδυλική στήλη. Ο διάσημος δάσκαλος σιάτσου Wataru Ohashi στο βιβλίο του "Reading the Body: Ohashi's book of Oriental Diagnosis" γράφει: "η σπονδυλική στήλη μοιάζει πολύ με μια κρεμαστή γέφυρα. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία και υποστήριξη ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία που αποτελούν τη δομή της - όχι μόνο τους σπονδύλους αλλά και όλα τα άλλα μέρη του σώματος, τα όργανα, το μυϊκό σύστημα και το σκελετό. Αν οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη χάσει την ισορροπία τους, θα επηρεαστεί η σπονδυλική στήλη." Σύμφωνα με τον Ohashi, εκτός από τις δομικές βλάβες (ατυχήματα, λανθασμένες κινήσεις, κακές συνήθειες, κατασκευαστική δυσπλασία) που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή ευθυγράμμιση των σπονδύλων, υπάρχουν ακόμη δύο βασικές αιτίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη. Η ανισορροπία (διόγκωση ή εξασθένηση της λειτουργίας) σε εσωτερικά όργανα - κυρίως στο συκώτι, στην χοληδόχο κύστη, στην καρδιά, στη σπλήνα και στα νεφρά - και η συσσώρευση έντονα αρνητικών συναισθημάτων η ενέργεια των οποίων διοχετεύεται μεταξύ άλλων και στην σπονδυλική στήλη με την μορφή σύσπασης των μυών.
Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης της σπονδυλικής μας στήλης είναι ζωτικής σημασίας για την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Καθώς διατρέχει τον κορμό του σώματός μας, γειτνιάζει με τα ζωτικά εσωτερικά μας όργανα και το δίκτυο των κεντρικών και περιφερειακών νεύρων. Στην ιστοσελίδα Chiroone.net υπάρχει μια εξαιρετική διαδραστική απεικόνιση της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης. Μπορείτε να δείτε τι συμπτώματα είναι πιθανό να εμφανιστούν σε άλλα όργανα και/ή συστήματα αν υπάρχει μετατόπιση ή κακή ευθυγράμμιση των σπονδύλων σύροντας το ποντίκι του υπολογιστή πάνω σε κάθε σπόνδυλο. Για παράδειγμα, προβλήματα στο ιγμόρειο, αλλεργίες, πόνοι των ματιών, πονοκέφαλοι και ενοχλήσεις στα αυτιά μπορεί να οφείλονται σε κάκωση του δεύτερου αυχενικού σπονδύλου.


Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με στην σπονδυλική σας στήλη είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση και να λάβετε την σωστή αγωγή. Πολύ συχνά, η άσκηση, η χειροπρακτική και οι διάφορες τεχνικές μασάζ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να βοηθήσουν στον έλεγχο των ενοχλήσεων και του πόνου. Ως μέρος μιας προληπτικής πρακτικής, το μασάζ ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού και βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας όλων των οργάνων και συστημάτων, καθώς χαλαρώνει το σώμα και μειώνει το στρες και την ένταση που συσσωρεύονται σε αυτά.
Το μασάζ στην σπονδυλική στήλη θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να ασκείται καθόλου πίεση πάνω στους ίδιους τους σπονδύλους παρά μόνο πάνω στους μύες που βρίσκονται γύρω από την σπονδυλική στήλη και εκατέρωθεν αυτής. Επίσης δεν πρέπει να αγγίζεται η περιοχή που πονάει. Όπως σημειώνει ο Ohashi, "οι σπόνδυλοι έχουν αντίθετη και συμπληρωματική σχέση μεταξύ τους: η κορυφή της σπονδυλικής στήλης σχετίζεται με την βάση της και αντίστροφα." Αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα πονάει χαμηλά η μέση, θα πρέπει με το μασάζ να ανακουφίσουμε την περιοχή του αυχένα. Αντίθετα, αν υπάρχει ενόχληση και πόνος στον αυχένα θα πρέπει το μασάζ να γίνει στην οσφυϊκή περιοχή.
Η σπονδυλική στήλη είναι ο κεντρικός πυλώνας του ανθρώπινου σώματος. Αν κατορθώσετε να την κρατήσετε ισχυρή, ευθυτενή και αρμονική θα δείχνετε ψηλότεροι και νεότεροι, θα εκπέμπετε δυναμισμό και θα αισθάνεστε περισσότερο αισιόδοξοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου