Τα οφέλη ενός μασάζ αρωματοθεραπείας

For Εnglish version click here: The benefits of aromatherapy massage.

Μία από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση σωματικών ενοχλήσεων και συναισθηματικών φορτίσεων είναι το μασάζ.

Διάφορες τεχνικές μάλαξης σε συνδυασμό με την ευεργετική επίδραση των αιθέριων ελαίων καθιστούν το μασάζ αρωματοθεραπείας ιδανικό για:
  • την ανακούφιση πόνων,
  • την χαλάρωση των κουρασμένων και τεντωμένων μυών,
  • την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου,
  • τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης,
  • την ανακούφιση των επώδυνων περιόδων,
  • την απομάκρυνση των τοξινών,
  • την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την βελτίωση της υφής του δέρματος,
  • την ανακούφιση πεπτικών και εντερικών προβλημάτων, 
  • την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • τον έλεγχο του άγχους,
  • την τόνωση του νευρικού συστήματος,
  • την καταπολέμηση αρνητικών συναισθημάτων και
  • την σωματική και πνευματική αναζωογόνηση.
Συνήθως ένα μασάζ αρωματοθεραπείας διαρκεί μια ώρα. Αυτός είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να διεισδύσουν τα αιθέρια έλαια μέσω του δέρματος στον οργανισμό, να ενεργοποιήσουν τις απαραίτητες χημικές διεργασίες και στην συνέχεια να αποβληθούν. Όπως αναφέρει στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της "The Fragrant Mind" η Valerie Ann Worwood, μελέτες δείχνουν ότι όταν γίνεται μασάζ με ένα μίγμα που περιέχει 2% αιθέριο έλαιο λεβάντας, τα κυρίαρχα συστατικά του - λιναλόλη και οξεικό λιναλύλιο - ανιχνεύονται στο αίμα μετά από μόλις πέντε λεπτά μάλαξης, φτάνουν στην μέγιστη συγκέντρωσή τους μετά από είκοσι λεπτά, ενώ μετά από ενενήντα λεπτά οι μεγαλύτερες ποσότητες τους έχουν αποβληθεί από το αίμα.
Δύο με τρία μασάζ αρωματοθεραπείας την εβδομάδα αποδίδουν τα μέγιστα αποτελέσματα όταν υπάρχει κάποια ενόχληση. Το καθημερινό μασάζ δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, αλλά ένα διάλειμα 2-3 ημερών μεταξύ δύο διαδοχικών συνεδριών δίνει την δυνατότητα στον οργανισμό να ενεργοποιηθεί και να αποβάλει τις ουσίες που έχουν διαλυθεί από την δράση του μασάζ χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση. Σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους η συχνότητα και η διάρκεια του μασάζ πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Συνήθως οι πιο συχνές συνεδρίες, μικρότερης όμως διάρκειας (των 20-30 λεπτών) είναι πιο κατάλληλες για τις ομάδες αυτές.
Το μασάζ αρωματοθεραπείας επιδρά καλύτερα στον οργανισμό όταν γίνεται σε όλο το σώμα. Για παράδειγμα, ακόμη και αν υπάρχει έντονο πιάσιμο και/ή πόνος στο ένα πόδι, η μάλαξη στο συγκεκριμένο σημείο θα φέρει ανακούφιση αλλά δεν θα προστατεύσει το υπόλοιπο σώμα εως ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι ότι το υγιές άκρο επιβαρύνεται, καθώς ρίχνουμε σε αυτό το μεγαλύτερο βάρος του σώματος προσπαθώντας να προστατεύσουμε το πόδι που νοσεί . Αυτό με την σειρά του προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στην λεκάνη, η ασυμμετρία μπορεί να μεταδοθεί στην σπονδυλική στήλη και να εκδηλωθεί ως πιάσιμο ή μούδιασμα στον αυχένα και/ή στα άνω άκρα. Είναι λοιπόν σημαντικό να δίνουμε στο σώμα και την ψυχή μας την περιποίηση που τους αξίζει!
Σε προηγούμενη ανάρτηση "Μασάζ στην παραλία", η επιλογή μασέρ είναι σημαντική υπόθεση. Το άτομο στο οποίο θα εμπιστευτείτε το σώμα σας πρέπει να έχει θετική ενέργεια, να διαθέτει άγγιγμα συμβατό με τις προτιμήσεις σας (μαλακό ή έντονο) και να είναι άξιο εμπιστοσύνης. Ειδικά αν θέλετε να κάνετε μασάζ αρωματοθεραπείας με σκοπό να αντιμετωπίσετε μια συγκεκριμένη ενόχληση βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής που επιλέξατε έχει ολοκληρωμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευση προκειμένου να είστε σίγουροι ότι είναι γνώστης των ενδείξεων, αντενδείξεων και προτεινόμενων δοσολογιών των αιθέριων ελαίων.
Μετά από ένα μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να βιώσετε διάφορες αντιδράσεις όπως:
  • έντονη δίψα,
  • περισσότερα ούρα, με πιο έντονο χρώμα και οσμή από ότι συνήθως,
  • ενεργοποίση του εντέρου,
  • αέρια,
  • εφίδρωση, με πιο έντονη οσμή από ότι συνήθως,
  • καταρροή και φλέγματα,
  • ελαφρούς μυϊκούς πόνους,
  • έντονο χασμουρητό,
  • μεγαλύτερη ενέργεια,
  • διάθεση για ομιλία.
Οι παραπάνω αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και σημαίνουν ότι ο οργανισμός αντέδρασε στο μασάζ, τα αιθέρια έλαια επιδρούν και έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες της αποτοξίνωσης και της αυτοθεραπείας. Μετά από μια συνεδρία μασάζ συνιστάται να καταναλώνετε ένα ποτήρι νερό προκειμένου να διευκολύνετε την αποβολή των τοξινών. Οπωσδήποτε πρέπει να μένετε μακριά από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ για τουλάχιστον μία ημέρα μετά το μασάζ!
Σε ορισμένες περιπτώσεις το μασάζ πρέπει να αποφεύγεται. Αυτές είναι:
  • σε άτομα που πάσχουν από φλεβίτιδα και/ή θρομβοφλεβίτιδα,
  • σε καρδιοπαθείς και/ή πρόσφατα εγχειρισμένους ασθενείς,
  • στις οξείες λοιμώξεις,
  • σε εμπύρετες καταστάσεις,
  • στις περιοχές που υπάρχουν πληγές, φουσκάλες, σπίλοι, εξανθήματα, μελανιές και κιρσοί,
  • σε εγκυμονούσες με ιστορικό αποβολών,
  • σε καρκινοπαθείς.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης όταν το μασάζ γίνεται σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, υπέρταση, διαβήτη και επιληψία, ειδικά όταν γίνεται σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια. Τις βασικές αντενδείξεις ορισμένων αιθέριων ελαίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μια γενική οδηγία είναι ότι όταν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα υγείας συνιστάται να συμβουλεύεστε τον θεράποντα γιατρό σας πριν αποφασίσετε να ενδώσετε στην απόλαυση ενός μασάζ.
Το μασάζ αρωματοθεραπείας όταν γίνεται σε παιδιά και σε ηλικιωμένους πρέπει να είναι απαλό και να προσομοιάζει χάδι, ενώ προσοχή απαιτείται και στην δοσολογία των αιθέριων ελαίων. Συνήθως χρησιμοποιείται η μισή ποσότητα αιθέριων ελαίων από αυτή που αναγράφεται στις συνταγές. Μασάζ μπορείτε να κάνετε και σε βρέφη ακολουθώντας τις συμβουλές στις αναρτήσεις "Μασάζ για μωρά" και "Μασάζ για μωρά - οδηγίες", ενώ έχουν αναπτυχθεί ειδικές τεχνικές και για έγκυες γυναίκες.
Διαβάζοντας τα παραπάνω ίσως σας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το να δεχθείτε ή να προσφέρετε ένα μασάζ αρωματοθεραπείας είναι περίπλοκη υπόθεση. Αν δεν υπάρχει κάποιο χρόνιο ή οξύ πρόβλημα υγείας, ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές και λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης των αιθέριων ελαίων δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε και να στερείστε τα οφέλη και την ικανοποίηση που προσφέρει ένα μασάζ, τόσο στον δότη όσο και στον λήπτη. Θα πρέπει βέβαια να έχετε πάντα στον νου σας ότι κανένα είδος μασάζ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και θεραπεία.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι μασάζ (σουηδικό, ταϋλανδέζικο, σιάτσου, ρεφλεξολογίας κτλ.). Μια σύντομη περιγραφή για τις 30 πιο διαδεδομένες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται μια τεχνική μασάζ που αν συνδυαστεί με την χρήση αιθέριων ελαίων είναι ιδιαίτερα ολοκληρωμένη και αποτελεσματική.



Αν σας ενδιαφέρει η τέχνη του μασάζ, στο The Easy Massage Workbook θα βρείτε εξαιρετικές οδηγίες για να εξασκήσετε και τελειοποιήσετε τις δεξιότητές σας.
Ειδικά όταν ένα μασάζ γίνεται για λόγους αισθητικής - δηλαδή κυρίως για την διάσπαση της κυτταρίτιδας - υπάρχουν αρκετές συσκευές (απλές, ηλεκτρικές, με υπέρηχους) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποβοηθητικά, ειδικά όταν κάνετε μασάζ στον εαυτό σας. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι τα οφέλη ενός μασάζ όταν γίνεται με τα χέρια είναι πολλαπλάσια. Ο θεραπευτής αντιλαμβάνεται καλύτερα τις προβληματικές περιοχές, επιτυγχάνει καλύτερη διεισδυτικότητα των αιθέριων ελαίων και μεταδίδει ενέργεια και ζωτική θερμότητα στον λήπτη του μασάζ. Η δύναμη του ανθρώπινου αγγίγματος και η αλληλεπίδραση που δημιουργείται μεταξύ δύο ανθρώπων κατά την διάρκεια ενός μασάζ δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ένα μηχάνημα!
Το μασάζ της αρωματοθεραπείας εκτός από χαλαρωτικό και καταπραϋντικό μπορεί να γίνει αισθησιακό και ερωτικό, αν διαφοροποιηθούν ο ρυθμός των κινήσεων και η ένταση του αγγίγματος.
Στην συνέχεια παραθέτω ορισμένες συνταγές από το βιβλίο "The Aromatherapy Bible" της Gill Farrer Halls που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αποτελεσματικά και απολαυστικά μασάζ.

Χαλάρωση και ηρεμία
20 ml αμυγδαλέλαιο
3 στ αιθέριο έλαιο γερμανικό χαμομήλι
5 στ αιθέριο έλαιο λεβάντας
4 στ αιθέριο έλαιο περγαμόντο

Αισθησιασμός και ερωτική διάθεση
20 ml αμυγδαλέλαιο
5 στ αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
4 στ αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλο
3 στ αιθέριο έλαιο πατσουλί

Μυϊκοί πόνοι και πιασίματα
20 ml αμυγδαλέλαιο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου