Μασάζ για μωρά

For english version click here: Baby massage

Εάν είστε γονιός, ένας πολύ όμορφος τρόπος για να ενδυναμώσετε τον συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σας είναι να εντάξετε στην καθημερινή του περιποίηση ένα χαλαρωτικό μασάζ. Το χάδι σας μπορεί επίσης να προσφέρει στο μωρό ηρεμία, ανακούφιση εάν πάσχει από κολικούς και/ή δυσκοιλιότητα, ενδυνάμωση των μυών και του νευρικού συστήματος, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου.

Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσετε το μασάζ είναι όταν το μωρό σας γίνει 3-4 μηνών, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγεται στα νεογέννητα.
Ορισμένες συμβουλές για να απολαύσετε εσείς και το μωρό σας αυτή την εμπειρία είναι:
 • Επιλέξτε μια χρονική στιγμή που θα είστε ήρεμοι και δεν θα υπάρξουν διακοπές. Το μωρό σας δεν πρέπει να είναι νηστικό αλλά ούτε με γεμάτο στομάχι. Η καλύτερη στιγμή είναι λίγο πριν τον βραδυνό ύπνο.
 • Κατά την διάρκεια του μασάζ μπορείτε να τραγουδάτε ή να μιλάτε στο μωρό σας ειδικά όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και δεν σας βλέπει.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που βρίσκεστε είναι αρκετά ζεστός, τα χέρια σας καθαρά και ζεστά, τα νύχια σας κοντά και ότι δεν φοράτε κοσμήματα που μπορεί να τραυματίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.
 • Να χρησιμοποιείτε πάντα αγνό βρώσιμο φυτικό λάδι (π.χ. ελαιόλαδο) ή ειδικά προϊόντα για βρέφη, καθώς το μωρό μπορεί να βάλει τα χέρια του στο στόμα ή τα μάτια. Να αποφεύγετε τα έλαια που προέρχονται από καρπούς όπως το αμύγδαλο και το καρύδι επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, πριν το πρώτο μασάζ βάλτε μια ποσότητα λαδιού σε μια μικρή περιοχή, π.χ. στο εσωτερικό του αγκώνα και αφήστε το για 2-3 ώρες. Αν δεν προκληθεί ερεθισμός στην περιοχή είναι ασφαλές για χρήση.
 • Η διάρκεια του μασάζ εξαρτάται από την διάθεση και την δεκτικότητα του μωρού. Αν δείχνει δυσφορία ή κλαίει σταματήστε αμέσως και προσπαθήστε κάποια άλλη στιγμή που θα είναι πιο ήρεμο.
 • Τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά δραστικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο μασάζ για μωρά.
Στο AromaTherapy Cosmos Shop θα βρείτε βιβλία και dvd με χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές για μασάζ σε βρέφη και παιδιά.
  Πηγές:
  http://www.todaysparent.com/article.jsp?content=20041231_101001_4904
  http://www.babymassage.net/index.html
  http://parenting.ivillage.com/newborn/ncare/0,,lz_76tp,00.html
  http://www.babymassage.com/samples.htm