Έλαιο φύλλων κάρυ

For english version click here: Curry leaf oil

Έχετε δοκιμάσει τα παραδοσιακά ινδικά πιάτα κοτόπουλο και μοσχάρι κάρυ; Μήπως σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις και όταν μαγειρεύετε χρησιμοποιείτε σκόνη κάρυ;
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι το κάρυ, εκτός από την ιδιότητα  να "ανάβει φωτιές" στον ουρανίσκο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών, όπως για παράδειγμα το ΤΝΤ. Συγκεκριμένα η κουρκουμίνη, που αποτελεί βασικό συστατικό του κάρυ, ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ουσιών που όταν φωτίζονται εκπέμπουν εκ νέου φως διαφορετικού χρώματος. Η ιδέα των ερευνητών βασίζεται στο γεγονός ότι αν διαφορετικά μόρια, π.χ. του εκρηκτικού, προσκολληθούν στα φθορίζοντα μόρια της κουρκουμίνης τότε η ένταση του εκπεμπόμενου φωτός μεταβάλλεται. Οι προσπάθειες των ειδικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και μιας κατασκευάστριας εταιρείας εστιάζονται τώρα στην δημιουργία μιας υψηλής ακρίβειας, οικονομικής, φορητής και εύχρηστης συσκευής ανίχνευσης εκρηκτικών, που εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα εξουδετέρωσης των 50-70 εκατομμυρίων ναρκών που υπάρχουν διάσπαρτες παγκοσμίως*.
Μετά την παραπάνω είδηση θα σκέφτεστε ότι είναι εκπληκτικό που μπορεί να χρησιμεύσει ένα μπαχαρικό. Είστε όμως σίγουροι ότι το κάρυ είναι όντως ασιατικό μπαχαρικό, όπως για παράδειγμα η κανέλα και το πιπέρι;
Η λέξη "κάρυ" στην γλώσσα των Ταμίλ σημαίνει σούπα ή σάλτσα και χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγραφούν πιάτα μαγειρεμένα σε καυτερή σάλτσα. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες απέδωσαν λανθασμένα την λέξη αυτή στο μίγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους *. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η σκόνη κάρυ που βρίσκουμε στην αγορά είναι ένα μίγμα διάφορων μπαχαρικών. Για την ακρίβεια τα μίγματα κάρυ που κυκλοφορούν στα καταστήματα των δυτικών χωρών τείνουν να έχουν τυποποιημένη όψη και γεύση, ενώ στην Ινδία υπάρχουν διαθέσιμες πολλές διαφορετικές γεύσεις κάρυ και πολλοί γηγενείς σεφ δημιουργούν ακόμη και σήμερα τα δικά τους μίγματα.
Τα κύρια συστατικά του κάρυ είναι κορίανδρος, κουρκούμη, κύμινο και μοσχοσίταρο. Πρόσθετα συστατικά ανάλογα με την επιθυμητή γεύση μπορεί να είναι τα: πιπερόριζα, σκόρδο, μαραθόσποροι, κανέλα, γαρύφαλλο, σπόροι μουστάρδας, πράσινο και μαύρο κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, κόκκινες πιπεριές και μαύρο πιπέρι *.
Όσοι ασχολείστε με την αρωματοθεραπεία ίσως έχετε δει να πωλείται αιθέριο έλαιο κάρυ. Το έλαιο αυτό δεν προέρχεται φυσικά από το παραπάνω μίγμα μπαχαρικών. Εξάγεται από τα φύλλα ενός μικρού θάμνου που ονομάζεται δέντρο κάρυ, το βοτανικό του όνομα είναι Murraya Koenigii και φύεται σε όλες τις χώρες της Ινδικής χερσονήσου. Οι κάτοικοι αυτών των χωρών χρησιμοποιούν τα φύλλα κάρυ από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο σε γαστρονομικές όσο και θεραπευτικές εφαρμογές *. Κατά το παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα τα φύλλα κάρυ, πλούσια σε σίδηρο, έχουν αντιοξειδωτικές, μικροβιοκτόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το εκχύλισμά τους επιδρά θετικά στην καλή υγεία και αντοχή των μαλλιών *. Επίσης τα φύλλα κάρυ χρησιμοποιούνται στην Ινδία για τον καθαρισμό των δοντιών, την ενδυνάμωση των ούλων, την αποφυγή της ναυτίας, την θεραπεία στομαχικών διαταραχών, την θεραπεία δερματικών ερεθισμών και τσιμπημάτων ή δαγκωμάτων *.
Υπάρχουν όμως και σύγχρονες επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται στις θεραπευτικές δράσεις αυτού του φυτού. Κατά την διάρκεια ενός πειράματος συμπεριλήφθηκαν στην διατροφή ποντικιών φύλλα κάρυ. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης, ελεγχόμενης δίαιτας ήταν μια σημαντική βελτίωση στην μνήμη τόσο νέων όσο και γέρικων πειραματόζωων, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε μείωση της ολικής χοληστερίνης τους *. Σύμφωνα με δύο άλλες έρευνες, που διεξήγαγαν το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Ινδικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών, παρατηρήθηκε μετά από χορήγηση φύλλων κάρυ σε διαβητικά ποντίκια σημαντική μείωση στην χοληστερίνη αλλά και στα επίπεδα ζαχάρου του αίματός τους *, *.
Μήπως διαβάζοντας τα παραπάνω σκεφτήκατε την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα γεύμα να ρίξετε στην κατσαρόλα μαζί με τον βασιλικό και την δάφνη λίγα φύλλα κάρυ; Η Ινδία είναι ο κύριος παραγωγός φύλλων κάρυ και αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο σίγουρα θα βρείτε προμηθευτές. Έχετε υπόψη σας ότι τα φρέσκα φύλλα κάρυ δεν αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Ωστόσο για λίγες ημέρες συντηρούνται καλά στην ψύξη. Στην αγορά θα βρείτε και αποξηραμένα φύλλα αλλά το άρωμά τους είναι λίγο υποδεέστερο *.
Για θεραπευτικές εφαρμογές μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε αιθέριο έλαιο φύλλων κάρυ. Συγκεντρώνει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των νωπών φύλλων και έχει σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Φυσικά δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική (σας θυμίζω ότι τα αιθέρια έλαια δεν χορηγούνται εσωτερικά και υπάρχουν κανόνες στην χρήση τους) αλλά σε φυσικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι θα σας ωφελήσει σημαντικά.
Αν θέλετε να πειραματιστείτε με την Ινδική κουζίνα έχω να σας προτείνω δύο εξαιρετικά βιβλία. Στο "Curry Leaves and Cumin Seeds" η διάσημη στην Ινδία διαιτολόγος Jeeti Gandhi παρουσιάζει παραδοσιακές, γευστικές και πικάντικες συνταγές της χώρας της απαλλαγμένες από λιπαρά και πηγές χοληστερίνης. Tο "Curries without Worries" περιέχει συνταγές και τεχνικές για να ετοιμάσετε πολύ εύκολα νόστιμα γεύματα που θα εντυπωσιάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου