Σκόρδο - Κρεμμύδι

For english version click here: Garlic - Onion

Πολλές φορές τυγχάνει να συγχέω το "αριστερά" με το "δεξιά", ειδικά όταν προσπαθώ να δώσω οδηγίες για κάποιον προορισμό.
Συμβαίνει και σε εσάς; Τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι για να τα ξεχωρίζετε πρέπει να κάνετε τον συσχετισμό "σκόρδο - αριστερά", "κρεμμύδι - δεξιά". Αυτή η συμβουλή μου προκαλούσε πάντα τις εξής απορίες:
- γιατί επιλέχθηκαν το σκόρδο και το κρεμμύδι αντί, για παράδειγμα, το πορτοκάλι και το μήλο;
- εφόσον δεν μπορώ να ξεχωρίσω το "αριστερά" από το "δεξιά", πως εκείνος/η που δίνει την συμβουλή πιστεύει ότι είμαι σε θέση να θυμάμαι τον συσχετισμό;
Είναι γεγονός πως εντυπώνεται καλύτερα στην μνήμη μας ότι κατανοούμε πλήρως. Για αυτόν το λόγο έκανα μια μικρή έρευνα και ανακάλυψα ότι ο παραπάνω συσχετισμός προέρχεται από έναν Χριστιανικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ο Σατανάς εκδιώχθηκε από τον Κήπο της Εδέμ φύτρωσαν σκόρδο και κρεμμύδι στα αποτυπώματα του αριστερού και δεξιού του ποδιού αντίστοιχα.
Η πρώτη μου απορία λύθηκε. Όσο για την δεύτερη, ευτυχώς εφευρέθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλοηγοί!
Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι το σκόρδο θεωρείται ακόμη και σήμερα από πολλούς λαούς ένα μέσο εξορκισμού και απώθησης του "κακού" και της αρνητικής ενέργειας. Η φήμη του αυτή ίσως είναι κατάλοιπο της ευρείας χρήσης του ως ισχυρό φάρμακο στην αρχαιότητα. Οι Ιπποκράτης, Γαληνός, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και Διοσκουρίδης εξήραν το σκόρδο για τις ισχυρές αντισηπτικές του ιδιότητες. Επίσης συνιστούσαν την κατανάλωση σκόρδου ως αποχρεμπτικό, για την αντιμετώπιση εντερικών παρασίτων και την βελτίωση της πέψης.
Σε πολλά παραδοσιακά γιατροσόφια γίνεται χρήση σκόρδου. Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή και εμφάνιζα κριθαράκι στο βλέφαρο, η γιαγιά μου συνήθιζε να τρίβει λίγο σκόρδο πάνω στην κορυφή του σπυριού. Έτσουζε λίγο αλλά ήταν αποτελεσματικό και εμπόδιζε την μετάδοση της μόλυνσης. Επίσης, ένα πολύ καλό ρόφημα για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του κοινού κρυολογήματος παρασκευάζεται αν πολτοποιήσετε μια μικρή σκελίδα σκόρδο και την προσθέσετε σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι με μέλι. Η γεύση είναι άσχημη, αλλά πιστέψτε με, ο λαιμός σας θα σας ευγνωμονεί!
Σήμερα υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την μικροβιοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση του σκόρδου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κατανάλωση σκόρδου βοηθά στην μείωση της υψηλής αρηριακής πίεσης και της χοληστερίνης και συμβάλει στην προστασία του οργανισμού απέναντι σε ορισμένες μορφές καρκίνου (στομάχου και παχέος εντέρου).
Παρόλο που οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου είναι πολλές, η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως διάρροια, ναυτία, αναπνευστικά προβλήματα, δυσπεψία και πληγές στην στοματική κοιλότητα.
Στο εμπόριο θα βρείτε αιθέριο έλαιο σκόρδου, αλλά στην αρωματοθεραπεία η χρήση του είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω της πολύ ισχυρής - και για πολλούς δυσάρεστης - οσμής του. Αν ωστόσο θέλετε να πειραματιστείτε, σας συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε σαν αντισηπτικό σε λουτρό ποδιών. Είναι ένα πολύ ισχυρό αιθέριο έλαιο που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Για αυτό τον λόγο περιοριστείτε στην χρήση 1-2 σταγόνων, αραιωμένες σε έλαιο βάσης.

Οι προτάσεις μου:

Το "Garlic: Nature's Original Remedy" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναφέρει τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου, εξηγώντας πως ενεργεί και πως θα αποκομίσετε τα μεγαλύτερα οφέλη από την χρήση του.

Για τους λάτρεις του σκόρδου στο φαγητό, ένα βιβλίο με πάνω από 200 συνταγές που περιέχουν το πολύτιμο αυτό συστατικό, "Garlic, Garlic, Garlic: More than 200 Exceptional Recipes for the World's Most Indispensable Ingredient".


Και επειδή το "αριστερά" δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το "δεξιά", το "Onions, Onions, Onions: Delicious Recipes for the World's Favorite Secret Ingredient" είναι ένα βιβλίο - που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Αμερική - με πάνω από 200 συνταγές που περιέχουν κρεμμύδι.

Πρακτικές θήκες που διατηρούν τα κομμένα κρεμμύδια φρέσκα και το ψυγείο χωρίς οσμές, και ένας κόφτης που συγκρατεί τους ατμούς και τα δάκρυά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου