Αιθέρια έλαια για το κρυολόγημα

For english version click here: Essential oils for flu and colds.

Ένα άρθρο της Λίας Λεοντίδου, αρωματοθεραπεύτρια μέλος ΣΕΑ.


Φέτος τον χειμώνα δε θα αφήσουμε τα μικρόβια να πάρουν το πάνω χέρι! Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε σε όποιο στάδιο και αν βρισκόμαστε με την βοήθεια των αιθέριων ελαίων!
Για άλλη μια χρονιά, με το που πέφτει η θερμοκρασία τα κρυολογήματα και η γρίπη καραδοκούν. Καταρροή, βήχας, πόνοι στο σώμα, πυρετός... Αυτά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που σπανίως μας "ξεχνά" αυτούς τους μήνες.
Τα κρυολογήματα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς που εξαπλώνονται όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με άλλα άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανεπιθύμητα αυτά μικρόβια παραμένουν αδρανή από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αγρυπνεί διαρκώς για οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τον οργανισμό μας. Αν όμως το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο η αντίσταση μειώνεται και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κρυολόγημα ή γρίπη.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε αυτούς τους εισβολείς; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ανακουφίσουμε όταν αυτοί έχουν πια εισχωρήσει στο σώμα μας;
Κατ'αρχήν φροντίζοντας το περιβάλλον μας να είναι καθαρό και φυσικά απαλλαγμένο από ιούς. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε απλά καίγοντας αιθέρια έλαια σε έναν λύχνο, ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό μπωλ γεμάτο νερό πάνω από μια εστία θερμότητας, συνήθως ένα ρεσό. Η θερμότητα που εκπέμπει το ρεσό βοηθά το νερό να εξατμιστεί και μικροσκοπικά μόρια αιθέριου ελαίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, γεμίζοντας τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Μέσω της εισπνοής,  το αιθέριο έλαιο εισέρχεται στην αναπνευστική οδό, εξουδετερώνοντας τα μικρόβια στην ρινική κοιλότητα, στην τραχεία, στους βρογχικούς αγωγούς κτλ. Οι ατμοί των αιθέριων ελαίων έχουν επίσης την ιδιότητα να καταστρέφουν να μικρόβια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, όταν για παράδειγμα φταρνιζόμαστε.
Απελευθερώνοντας στον αέρα του χώρου όπου ζούμε ή εργαζόμαστε αιθέρια έλαια, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία των μικροβίων. Από τα πλεον αποτελεσματικά αιθέρια έλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε έναν λύχνο είναι η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, η καμφορά, ο καγιεπούτης, το δεντρολίβανο, το πεύκο και το φασκόμηλο. Αυτά τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια συσκευή ψεκασμού γεμάτη νερό για να νοτίσουμε τον αέρα ή να απολυμάνουμε επιφάνειες που ακουμπούμε συχνά όπως για παράδειγμα τα πόμολα των θυρών. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι θα κρατήσουν αυτό τον χειμώνα τα μικρόβια σε απόσταση!
Αν ακολουθείτε κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία, έχετε κατά νου ότι τα ισχυρότερα έλαια μινθόλης μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά σε αυτή. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λεβάντα, αν και θεωρείται κυρίως ηρεμιστικό έλαιο και ίσως δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον χώρο ενός γραφείου, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Η λεβάντα όμως είναι ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιο. Για τους χώρους εργασίας προτιμήστε δεντρολίβανο, πεύκο και ευκάλυπτο. 
Αν λάβετε τα μέτρα σας από την πρώτη στιγμή ενός κρυολογήματος (π.χ. αν παρατηρήσετε ότι ο λαιμός είναι ερεθισμένος ή ξηρός και/ή φτερνιζόσαστε) μπορείτε να εμποδίσετε την εξέλιξή του ή τουλάχιστον να μειώσετε την σοβαρότητά του. Τα συνήθη συμπτώματα ενός κρυολογήματος είναι η βουλωμένη μύτη, ο πονοκέφαλος, τα υγρά μάτια, ο ξηρός ή παραγωγικός βήχας, ο ερεθισμένος λαιμός ενώ στην περίπτωση της γρίπης στα παραπάνω συμπτώματα προστίθενται συνήθως ο πόνος σε μύες και αρθρώσεις και ο πυρετός.
Εαν τα μικρόβια έχουν ήδη εισβάλει στο σώμα σας και βρίσκεστε στην φάση του ερεθισμένου λαιμού, ο αποτελεσματικότερος τρόπος χρήσης των αιθέριων ελαίων είναι οι γαργάρες. Τα αιθέρια έλαια συνήθως δεν χρησιμοποιούνται εσωτερικά, αλλά σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή με τις γαργάρες, αποβάλεται το μεγαλύτερο μέρος του διαλύματος και η συγκεκριμένη χρήση τους θεωρείται ασφαλής. Απαιτεί φυσικά προσοχή. Η μεθοδολογία είναι η εξής: σε ένα ποτήρι που έχει ζεστό νερό ρίχνουμε μόνο μία, το πολύ δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο και κάνουμε γαργάρες με τον συνήθη τρόπο. Προσοχή, δεν καταπίνουμε το μίγμα! Τα αιθέρια έλαια που ενδείκνυνται για γαργάρες είναι το τεϊόδεντρο, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος και η πιπερόριζα. (σ.ε. Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποπείται σε παιδιά καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης του μίγματος!)
Εάν το κρυολόγημα προκαλεί πυρετό και ρίγος τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπισή τους είναι το χαμομήλι, το μαύρο πιπέρι, η μέντα, ο ύσσωπος, το λεμόνι και το τεϊόδεντρο. Αυτά τα αιθέρια έλαια μπορούν να εφαρμοστούν στο κεφάλι με την μορφή κρύας κομπρέσας ή απλώς ρίχνοντας λίγες σταγόνες τους στο σφουγγάρι του ντους ή στο ζεστό νερό του μπάνιου σας. Μια τεχνική που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την αντιμετώπιση του πυρετού ήταν η εμβάπτιση βαμβακερών καλτσών σε διάλυμα νερού με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου, η τοποθέτησή τους στα πόδια και το τύλιγμα τους με πλαστικές σακούλες. Η δροσιά των καλτσών τραβά την θερμότητα από το εσωτερικό του σώματος στα άκρα και ο πυρετός υποχωρεί. Αναμφισβήτητα αξίζει να το δοκιμάσετε. 
Εαν το κρυολόγημα έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και νιώθετε πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες σας ερεθισμένους, ο αποτελεσματικότερος τρόπος χρήσης των αιθέριων ελαίων είναι το μασάζ. Αναμιγνύετε κατά μέγιστο έξι σταγόνες αιθέριου ελαίου σε έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο), τρίβετε το μίγμα στις ερεθισμένες περιοχές και στη συνέχεια τις καλύπτετε με ένα ύφασμα που έχετε θερμάνει. Τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια για μάλαξη σε ερεθισμένες, δύσκαμπτες περιοχές είναι το τεϊόδεντρο, ο ευκάλυπτος, η πιπερόριζα, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο, το κυπαρίσσι και η λεβάντα.
Τέλος, αν το κρυολόγημα έχει προσβάλει την αναπνευστική σας οδό, το μασάζ με αιθέρια έλαια στο στήθος και η καύση τους σε λύχνο δίπλα από το κρεβάτι σας θα συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα αιθέρια έλαια που αποδίδουν περισσότερο σε αυτό το στάδιο ενός κρυολογήματος είναι το σανδαλόξυλο, ο ευκάλυπτος, ο κέδρος, η μέντα, το δεντρολίβανο, το λιβάνι και ο ύσσωπος. Μια άλλη, παλιά αλλά αποτελεσματική μέθοδος είναι οι εισπνοές. Γεμίστε ένα μπωλ με ζεστό νερό και προσθέστε λίγες σταγόνες κάποιου από τα παραπάνω αιθέρια έλαια. Σκύψτε πάνω από το μπωλ σε μια απόσταση 20-30 εκατοστών, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας ώστε να μην διαφεύγουν οι ατμοί και κάνετε εισπνοές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο γρήγορα θα ανακουφιστείτε και θα αποσυμφορήσετε τον οργανισμό σας με αυτή την μέθοδο!

(σ.ε. Η αρωματοθεραπεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία. Αν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή γρίπης επιμένουν αναζητήστε ιατρική συμβουλή.)


Λίγα λόγια για την συγγραφέα: Η Λία Λεοντίδου είναι πτυχιούχος αρωματοθεραπεύτρια, απόφοιτος του NHS. Ασχολείται επαγγελματικά με τις εναλλακτικές θεραπείες και είναι ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου