Λιβάνι: πως το γιορτινό άρωμα γίνεται πάλι επίκαιρο


Ένα άρθρο της Allison Brooks, πτυχιούχου Βιοϊατρικής Ανθρωπολογίας. 
Μετάφραση: Βιβή Καββαδά, αρωματοθεραπεύτρια, μέλος ΣΕΑ.

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν και τα σπίτια αρχίζουν να γεμίζουν με μυρωδιές κανέλας και γλυκιάς κολοκυθόπιττας, στοιχηματίζω ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται την επίδραση αυτών των οσμών στο σώμα και την ψυχή μας. Συγκεκριμένες οσμές επιδρούν σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος και προκαλούν θετικά αποτελεσμάτα. Και αν νομίζετε ότι αυτό δεν ισχύει...σκεφτείτε το ξανά.

Ακόμη και η πιο απλή μυρωδιά έχει επίπτωση στην διάθεση ενός ανθρώπου και στην στάση που κρατά απέναντι σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Οι μυρωδιές και τα αρώματα έχουν επίδραση σε όλους! Για τον λόγο αυτό δαπανάμε χρόνο στην επιλογή των αρωμάτων που αγοράζουμε, των αποσμητικών χώρου που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας και φυσικά των γιορτινών αρωμάτων.
Το πιο γνωστό και ίσως πιο ιστορικό γιορτινό άρωμα είναι το λιβάνι. Η ευρέως διαδεδομένη αρωματοθεραπευτική ρητίνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες για την διαύγεια του πνεύματος και το "άνοιγμα" της ψυχής. Στον Πάπυρο του Έμπερς που χρονολογείται από το 1500 π.Χ., οι ιερείς συνιστούσαν λιβάνι για την φροντίδα των πληγών. Άλλες ασθένειες που πίστευαν παλαιότερα ότι θεραπεύονται με λιβάνι είναι η δηλητηρίαση από κώνειο, η λέπρα, τα παράσιτα, τα τσιμπήματα φιδιών, η διάρροια, η πανούκλα, το σκορβούτο, ακόμη και η φαλάκρα!
Το λιβάνι είναι κυρίως γνωστό από την παρουσία του στην ιστορία των Τριών Μάγων που επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Ιησού και στις θρησκευτικές τελετές όπου καίγονταν ως θυμίαμα, αλλά ποτέ για κλινικές δοκιμές, σωστά;
Λοιπόν, το λιβάνι γίνεται πάλι επίκαιρο λόγω των εργαστηριακών και κλινικών ερευνών που γίνονται προκειμένου να διερευνηθεί η χρήση του στην θεραπεία του καρκίνου! Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το λιβάνι έχει μια λειτουργεία "επαναφοράς" που εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου. Για την ακρίβεια διαχωρίζει τον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων από το κυτταρόπλασμα, καθιστώντας το ανίσχυρο να αναπαράγει αλλοιωμένο, καρκινικό DNA. Η παρατήρηση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου καθώς το λιβάνι ενδέχεται να μην επηρεάζει αρνητικά τα υγιή κύτταρα, αντίθετα με την χημειοθεραπεία.
Frankincense resin
Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεμελιωμένη επιστημονική απόδειξη ότι με την αρωματοθεραπεία μπορούν να θεραπευτούν χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, πολλοί  επαγγελματίες του κλάδου υγείας αναφέρουν ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού Mesothelioma Resource Online διαβάζουμε ότι "ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μεσοθηλιώματος, ή άλλες μορφές καρκίνου και ασθένεις, ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κάποιας εναλλακτικής θεραπείας όπως είναι η αρωματοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κλασική θεραπεία. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην μείωση του πόνου, της ναυτίας, του άγχους και της κατάθλιψης."
Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από συνεδρίες αρωματοθεραπείας ή/και αν παρακολουθούσαν μαθήματα για τα ευεργετικά συστατικά των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων. Οι συνεδρίες αρωματοθεραπείας βοηθούν στην χαλάρωση του σώματος και του νου και είναι γνωστό ότι σε περιόδους έντονου στρες η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.  Τα μαθήματα αρωματοθεραπείας θα μπορούσαν επίσης να δώσουν στους ασθενείς ένα αίσθημα ελέγχου και αισιοδοξίας σε περιόδους που οι χαρές της ζωής φαντάζουν δυσπρόσιτες.
Ποιος θα το φαντάζονταν πριν από περίπου εννέα χιλιάδες χρόνια ότι ένα εξαγνιστικό και θεραπευτικό φυτό θα βρίσκονταν ακόμη και σήμερα στο επίκεντρο των ιατρικών ερευνών;


Λίγα λόγια για την συγγραφέα: η Allison Brooks είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μισισσιπή. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Βιοϊατρική Ανθρωπολογία και επί του παρόντος κάνει την πρακτική της με αντικείμενο μια εθνογραφία για την επίδραση της βιοιατροποίησης σε Βολιβιανούς πολιτισμούς. Είναι οπαδός των εναλλακτικών θεραπειών και παραδοσιακών φαρμάκων και επιθυμεί να ενημερώσει τον κόσμο για την αποτελεσματικότητά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου