Πιπερόριζα

For English version click here: Ginger

Οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές είναι γεγονός και η πτώση της θερμοκρασίας μας υπενθυμίζει ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Αν θέλετε φέτος να αποφύγετε τα κρυολογήματα και να προασπίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στις ιώσεις ξεκινήστε από τώρα να πίνετε ένα πολύ θρεπτικό, υγιεινό και θερμαντικό ρόφημα: σε νερό που βράζει προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλα και λίγη πιπερόριζα. Μετά από 2-3 λεπτά κατεβάστε από την φωτιά, στραγγίστε, προσθέστε μια κουταλιά μέλι και απολαύστε!
Στις ιδιότητες της κανέλας έχω αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση και για το μέλι τα λόγια περισσεύουν. Τι γνωρίζουμε όμως για την πιπερόριζα;
Όπως δηλώνει και το όνομα της η πιπερόριζα που καταναλώνουμε είναι η ρίζα του φυτού Zingiber Officinale. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε στην Ασία και σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μπαχαρικό και ως φάρμακο. 
Η πιπερόριζα ενδείκνυται σύμφωνα με παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές και την αρωματοθεραπεία (όπου χρησιμοποιείται αντίστοιχα το αιθέριο έλαιο της αραιωμένο σε λάδι βάσης για μασάζ) για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, συμπτωμάτων γρίπης, στομαχικών διαταραχών, δυσπεψίας, ναυτίας και πόνων περιόδου. Επίσης βοηθά αποτελεσματικά στο περιορισμό των φλεγμονών και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε θεραπείες για την αρθρίτιδα.
Μια σημαντική εργαστηριακή έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν το 2006 έδειξε ότι η πιπερόριζα ίσως αποδειχθεί ισχυρός σύμμαχος στην μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάλυμα σκόνης πιπερόριζας, όμοια με αυτή που προσθέτουμε στην μαγειρική, το οποίο εφάρμοσαν σε καλλιέργειες ωοθηκικών καρκινικών κυττάρων. Σε όλα τα τεστ το διάλυμα της πιπερόριζας προκάλεσε τον "θάνατο" των καρκινικών κυττάρων. Στο ίδιο πανεπιστήμιο διεξάγονται έρευνες κατά πόσο η πιπερόριζα μπορεί να περιορίσει το αίσθημα ναυτίας που προκαλούν οι χημειοθεραπείες και ποια είναι η επίδρασή της στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σίγουρα θα περάσει αρκετός καιρός έως ότου η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να διατυπώσει ασφαλή και αδιάσειστα συμπεράσματα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας. Μέχρι τότε δεν χάνετε τίποτα να αναζητήσετε την πικάντικη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά της ακολουθώντας τις γευστικές προτάσεις των λαών της Ανατολής...

Οι προτάσεις μου:

Φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι φρέσκια ρίζα πιπερόριζας και ξυλάκια κανέλας. Εκτός από το ρόφημα που σας πρότεινα παραπάνω, υπάρχουν πολλές συνταγές μαγειρικής που περιέχουν αυτά τα δύο υγιεινά και εξαιρετικά θερμαντικά μπαχαρικά. 

Εκτός από τα φρέσκα υλικά πολύ εύχρηστα είναι η οργανική σκόνη πιπερόριζας, και τo ρόφημα πιπερόριζας χωρίς καφείνη, που σκέτο ή με μέλι θα σας ανακουφίσει από ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, πόνους περιόδου, συμπτώματα γρίπης και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από έγκυες για την ναυτία. 

Αν υποφέρετε από ρευματισμούς και αρθρίτιδα φτιάξτε το παρακάτω μίγμα και κάντε ελαφρύ μασάζ στις περιοχές που πονάτε και στις αρθρώσεις:
15 ml (περίπου μια κουταλιά της σούπας) λάδι καγιέν

Για κουρασμένα πόδια ρίξτε σε μισό λίτρο χλιαρό νερό 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πιπερόριζας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου και απολαύστε ένα αναζωογονητικό ποδόλουτρο ή προμηθευτείτε ειδικές κομπρέσες που περιέχουν πιπερόριζα.

Καταπολεμήστε την ναυτία που νιώθετε στα ταξίδια και/ή τις πρωϊνές αδιαθεσίες της εγκυμοσύνης με τσίχλες που περιέχουν πιπερόριζα.

Αν σας αρέσει το άρωμα της πιπερόριζας χρησιμοποιείστε το αιθέριο έλαιο της στον λύχνο. Εκτός από την ευχάριστη ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει είναι ιδανική για να απαλύνει συναισθήματα μοναξιάς και να προσφέρει παρηγοριά και ανακούφιση από συναισθηματικό πόνο.

1 σχόλιο:

  1. έχω να προσθέσω ότι στην Κίνα και την Ινδία εκτός από μπαχαρικό το χρησιμοποιούσαν και σαν αφροδισιακό ιδίως στους άνδρες. Οι αρωματοποιοί το χρησιμοποιούν στις ανδρικές κολώνιες και τα καλλυντικά. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται σε υπερβολικές ποσότητες όταν το στομάχι είναι ήδη θερμό και υπερδιεγερμένο, όπως τα έλκη του πεπτικού. όχι στον ήλιο και με προσοχή στην εγκυμοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή