Άρωμα Κίνας


For english version click here: China scent

Όσοι ασχολούνται με εναλλακτικές θεραπείες γνωρίζουν ότι πολλές από αυτές εξελίχθηκαν σε σημαντικό βαθμό σε μια χώρα όπου ακόμη και σήμερα εφαρμόζονται εκτενώς σε πλήρη αρμονία με την κλασική ιατρική, στην Κίνα. Με μια ιστορία που διαρκεί περίπου 4000 χρόνια, ο πολιτισμός της Χουάξια (άλλη μια ονομασία της μακρινής αυτής χώρας) θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους του κόσμου.
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Πεκίνο, την "Βόρεια Πρωτεύουσα" της Κίνας με τους περίπου 19,500,000 κατοίκους όπου συνυπάρχουν η παράδοση και τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, ο πλούτος και η φτώχια, τα μεγάλης έκτασης πάρκα και η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αλυσίδες δυτικών ταχυφαγίων και τα τοπικά σνακ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και οι ευφάνταστες ιδιοκατασκευές. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα συνθέτουν ένα εκπληκτικά ενδιαφέρον σκηνικό που αφήνει στον επισκέπτη την αίσθηση της ύπαρξης δύο παράλληλων κόσμων, αντιφατικών αλλά αλληλοεξαρτώμενων. Επέστρεψα από το Πεκίνο με την αίσθηση ότι οι έννοιες "αυθεντικό", "ιδεολογία", "ανάπτυξη" είναι απόλυτα σχετικές και με την διαπίστωση πως η προσαρμοστικότητα και η συλλογικότητα είναι τα μεγαλύτερα εφόδια μιας κοινωνίας.
Εύχομαι οι φωτογραφίες που ακολουθούν να σας μεταφέρουν λίγο "άρωμα" Κίνας και, γιατί όχι, να σας προτρέψουν να προσθέσετε την μακρυνή αυτή χώρα στους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς.
Απαγορευμένη Πόλη από ψηλά. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως αξιοθέατο του Πεκίνου, αποτελούσε τόπο κατοικίας για τους Κινέζους αυτοκράτορες, τους αξιωματούχους και τους αυλικούς τους για περίπου 500 χρόνια. Είναι δύσκολο να συλλάβει κάποιος την έκταση και την μεγαλοπρέπεια της από μια φωτογραφία. Περιλαμβάνει 980 κτίρια, καλύπτει 720,000 τετραγωνικά μέτρα και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 10,000 άτομα. Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1406 μ.Χ., διήρκησε 15 ολόκληρα χρόνια και απαίτησε την σκληρή εργασία ενός εκατομμυρίου εργατών και τόνους ξύλου και μάρμαρου.

Το εσωτερικό της Απαγορευμένης Πόλης. Διαφέρει σημαντικά από τα πολυτελή παλάτια των Ευρωπαϊκών μητροπόλεων, αλλά το μέγεθός της, η τελειότητα των κατασκευών της και η λεπτομέρεια στις τοιχογραφίες και στα σκαλιστά μάρμαρα προκαλούν δέος. Δέος προκαλεί επίσης το γεγονός ότι όλη η Πόλη σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη θρησκευτικές και φιλοσοφικές δοξασίες των Κινέζων. Οι συμβολισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού της Απαγορευμένης Πόλης:
Χτίστηκε ακριβώς στο μέσο της αρχαίας πόλης του Πεκίνου προκειμένου να τονιστεί η σημασία του αυτοκρατορικού θεσμού. 
Τα κύρια κτίρια της Πόλης είναι ευθυγραμμισμένα με τον άξονα Βορρά - Νότου και έχουν την πρόσοψή τους στραμμένη στον Νότο, παρέχοντας έτσι προστασία από τους Βόρειους ψυχρούς ανέμους και τα κακά πνεύματα (που είχαν ταυστιστεί με τις ορδές των εισβολέων από τον Βορρά). 
Οι στέγες είναι κατασκευασμένες από κεραμίδια βαμμένα πορφυρό, το αυτοκρατορικό χρώμα. Μόνο το κτίριο όπου στεγάζονταν η βιβλιοθήκη έχει μαύρα κεραμίδια καθώς αυτό το χρώμα αντιστοιχεί στο νερό και προστατεύει από την φωτιά. Τα κτίρια όπου κατοικούσαν οι πρίγκιπες είχαν πράσινες στέγες. Το πράσινο κατά τους Κινέζους αντιστοιχεί στο ξύλο και συμβολίζει την ανάπτυξη.

Αγαλματίδια που απεικονίζουν δράκους και άλλα μυθολογικά πλάσματα διακοσμούν τις στέγες και το πλήθος τους μαρτυρά την σπουδαιότητα του κτιρίου.

Η Αυτοκρατορική Οδός, το σκαλισμένο πάνω σε μάρμαρο μονοπάτι που συνδέει όλα τα κύρια κτίσματα της Απαγορευμένης Πόλης πάνω από το οποίο επιτρέπονταν να περάσει μόνο ο Αυτοκράτορας. Ακόμη και σήμερα τα τμήματα αυτά δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο τμήμα της Οδού έχει κατασκευαστεί από ένα ενιαίο κομμάτι μάρμαρο βάρους 200 τόνων και μεταφέρθηκε στο Πεκίνο συρόμενο πάνω σε πάγο.



Το γιν και το γιάνγκ είναι θεμελιώδη στοιχεία της Κινέζικης κοσμοθεωρίας. Αυτές τις αντίθετες αλλά συμπληρωματικές ενέργειες εκφράζουν τα δύο λιοντάρια που τοποθετούνταν στην είσοδο κάθε αυτοκρατορικού κτιρίου. Το θηλυκό λιοντάρι (γιν) που κρατά με την πατούσα του ένα λιονταράκι αντιστοιχεί φυσικά στην αυτοκράτειρα ενώ το αρσενικό λιοντάρι (γιάνγκ) που κρατά την (υδρόγειο) σφαίρα αντιστοιχεί στον αυτοκράτορα και είναι σύμβολο δύναμης και εξουσίας.

Σύμφωνα με το φένγκ σούι ο δράκος είναι το σύμβολο της επιτυχίας, της δύναμης, της επιρροής, της δημιουργικής ενέργειας, της προόδου και της προστασίας. Συνεπώς και του αυτοκράτορα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα μυθικά αυτά πλάσματα απαντώνται στις τοιχογραφίες των αυτοκρατορικών κτιρίων αλλά και στους κορμούς ιερών δέντρων. Ο άρκευθος της φωτογραφίας έχει ηλικία άνω των 500 ετών. Είναι γνωστός ως ο "άρκευθος των εννέα δράκων" και έχει ονομαστεί έτσι επειδή τα σπειροειδή αυλάκια στον κορμό του μοιάζουν με εννέα περιελιγμένους δράκους που αναρριχώνται προς τον ουρανό. Στην Κίνα όμως συναντά κανείς δράκους ακόμη και μέσα στο νερό...


 Το νερό είναι ένα από τα πέντε βασικά στοιχεία του φένγκ σούι. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Το υγρό στοιχείο εξασφαλίζει σε ένα σπίτι υγεία, ευημερία και ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις. Ορισμένα από τα πιο προνομιούχα διαμερίσματα του Πεκίνου έχουν θέα σε λίμνη.


Αλλά και τα Θερινά Ανάκτορα, όπου η λίμνη είναι τεχνητή και φιλοξενεί ένα από τα πιο βαριά πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ.


Το Μαρμάρινο Πλοίο δεν απέπλευσε ποτέ στην πραγματικότητα καθώς η βάση του αποτελείται από μεγάλους ογκόλιθους. Η υπόλοιπη κατασκευή είναι από ξύλο βαμμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με μάρμαρο. 

 
Στα Θερινά Ανάκτορα βρίσκεται και ο μεγαλύτερος διάδρομος του κόσμου. Έχει μήκος 728 μέτρα και κατασκευάστηκε προκειμένου η μητέρα του αυτοκράτορα Κιανλόνγκ να κάνει τον περίπατό της στον κήπο ανεπηρέαστη από τις καιρικές συνθήκες.


Ο διάδρομος αναφέρεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και έχει διακοσμηθεί με πάνω από 14,000 τοιχογραφίες εξαιρετικής λεπτομέρειας που αναπαριστούν κυρίως τοπία της Νότιας Κίνας και ένδοξους μαχητές.




Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα είναι ταχύτατοι και καταβάλονται σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της, για πολλούς Κινέζους οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άσχημες. Ωστόσο, οι Κινέζοι ανήκουν στους λαούς που εμφανίζουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Ένα από τα Κινέζικα σύμβολα για την μακροζωία είναι το μπαμπού. Ένα φυτό ψηλό, ανθεκτικό, ευλύγιστο, καταπράσινο όλο τον χρόνο και ικανό να αντέξει όλες τις δυστροπίες της μητέρας Φύσης. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή είναι η προσαρμοστικότητα. Δικαίως το μπαμπού θεωρείται ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της πεποίθησης και δεν είναι τυχαίο ότι στο Πεκίνο βρίσκεται το Πάρκο των Πορφυρών Μπαμπού. Ο άλλοτε αυτοκρατορικός κήπος αποτελεί σήμερα όαση δροσιάς και τόπο ψυχαγωγίας για τους κατοίκους του Πεκίνου που συγκεντρώνονται εδώ για να ακούσουν μουσική


ή να απολαύσουν ένα υπαίθριο μασάζ ποδιών!



Το μασάζ, η ρεφλεξολογία, η βοτανοθεραπεία και ο βελονισμός είναι τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα των Κινέζων και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Αυτό μαρτυρούν τα αναρίθμητα ινστιτούτα μασάζ που υπάρχουν στο Πεκίνο, οι αρχαίες επιγραφές που αναφέρουν βελονιστικά σημεία και μεσημβρινούς...


  τα πολλά είδη τσαγιού που πωλούνται σε πολυκαταστήματα...

αλλά και υπαίθρια,

και τα παρτέρια των φυτών με θεραπευτικές ιδιότητες.
 
Το φυτό shaoyao ή paeonia lactiflora, όπως είναι η βοτανική του ονομασία, απαντάται συχνά στους κήπους της Κίνας, όχι μόνο για τα πανέμορφα άνθη που προσφέρει την Άνοιξη. Οι ρίζες του φυτού φημίζονται για τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του πυρετού, την μείωση του πόνου και πάνω σε πληγές ως αιμοστατικό και αντισηπτικό.
Η συστηματική, σχεδόν καθημερινή άσκηση χαμηλής έντασης είναι επίσης μια συνήθεια των Κινέζων που συνδέεται με την μακροζωία. Τα πάρκα του Πεκίνου αλλά και της επαρχίας είναι γεμάτα κόσμο που ασκούνται με λίγο διαφορετικό τρόπο από ότι συνηθίζεται στην Δύση...



Λίγο διαφορετικά είναι και τα εδέσματα στην Κίνα. Ίσως έχετε γευτεί ένα από τα πιο διάσημα Κινέζικα πιάτα, την πάπια Πεκίνου αλλά θα ήσασταν αρκετά τολμηροί ώστε να δοκιμάσετε θαλάσσια αγγούρια...


σκορπιούς σουβλάκι...

 
φύκια...

 
ή νύμφες γαρίδας;

 

Αν το κάνετε ίσως μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τον λαό που πριν από 2,500 χιλιάδες χρόνια κατασκεύασε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το Σινικό Τείχος.

Αντίθετα με ότι λέγεται, η μεγαλειώδης αυτή κατασκευή δεν είναι ορατή από το φεγγάρι με γυμνό οφθαλμό. Πιστέψτε με όμως, αυτή η πληροφορία δεν μειώνει καθόλου την ένταση των συναισθημάτων που βιώνει ο περιηγητής του τείχους. Η πεζοπορία πάνω στο λιθόστρωτο που εκτείνεται κατά μήκος της κατάφυτης κορυφογραμμής είναι μια εμπειρία μοναδική, σχεδόν μαγική. Κάθε βήμα γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια και την ψυχή με μια διάθεση να σπρώξει το σώμα στα φυσικά όρια της αντοχής του. Κάθε χιλιόμετρο που διανύεται είναι ένας άθλος και κάθε χιλιόμετρο που εκτείνεται μπροστά μια πρόκληση.
Το ταξίδι στο Πεκίνο υπήρξε μια εμπειρία που σίγουρα θα αφήσει ίχνη στην ψυχή και το πνεύμα μου. Αν πάντως σχεδιάζετε και εσείς να ταξιδέψετε στην Κίνα ή συγκεκριμένα στο Πεκίνο  θα σας συνιστούσα να μην ξεκινήσετε χωρίς να έχετε βάλει στις αποσκευές σας τους οδηγούς "The Rough Guide to China" και "The Rough Guide to Beijing".

Και οι δύο οδηγοί περιέχουν πολύτιμες και πάνω από όλα έγκυρες πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό της Κίνας, τις ημερίσιες εκδρομές που μπορείτε να σχεδιάσετε αλλά και πρακτικές συμβουλές σχετικά με το που θα διαμείνετε, θα φάτε, θα ψωνίσετε και θα διασκεδάσετε με ασφάλεια και ανάλογα με την οικονομική σας δυνατότητα.
Για όσους ασχολούνται με εναλλακτικές θεραπείες ή η ανάρτησή μου τους κέντρισε το ενδιαφέρον για τα μυστικά μακροζωίας των Κινέζων έχω να προτείνω δύο εξαιρετικά βιβλία: το "Secrets of Longevity" και το "Chinese Secrets of Health and Longevity" που περιέχουν έξυπνες ιδέες και εύκολες πρακτικές για να εξασφαλίσετε μια πιο ευτυχισμένη, ισορροπημένη και μακρά ζωή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου