Μάντεψε ποιος δεν κοιμήθηκε χθες βράδυ!

For Εnglish version click here: Guess who didn't sleep last night!

Πηγή: imgur.com

Θυμάμαι πόσο είχα γελάσει όταν είδα πρώτη φορά αυτή την φωτογραφία! Εκείνη την περίοδο ο γιος μου ήταν περίπου δέκα μηνών και τα βράδια ξύπναγε ακόμη δύο με τρείς φορές κάθε βράδυ. Για εμένα αυτό ήταν μεγάλη βελτίωση! Μέχρι τότε ξύπναγε περίπου κάθε μία ώρα. Κάθε βράδυ.

Αν έχετε λοιπόν ένα μωρό ή νήπιο που αδυνατεί να κοιμηθεί συνεχόμενα την νύχτα, πιστέψτε με ξέρω πολύ καλά τι περνάτε! Έχω βιώσει την σωματική εξάντληση, την ανησυχία, την απογοήτευση, την απόγνωση, τον θυμό που πολλές φορές νιώθει ένας γονιός που έχει στερηθεί τον ύπνο για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Παλαιότερα αισθανόμουν τύψεις για αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Τώρα ξέρω πως το μωρό μου ήταν "υψηλών αναγκών" (high need baby) και κατανοώ πως δυστυχώς ξεκινάμε το ταξίδι της μητρότητας/πατρότητας χωρίς κανείς να μας έχει προετοιμάσει ουσιαστικά για το πιο υπέροχο και ταυτόχρονα πιο δύσκολο έργο της ζωής μας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνει μια μέλλουσα μαμά περιβάλλονται από ένα ροζ ή γαλάζιο συννεφάκι. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν στην επίπλωση και διακόσμηση του παιδικού δωματίου, στα βρεφικά ρούχα και καλλυντικά, στα συγκριτικά τεστ για το καλύτερο καρότσι ή κάθισμα αυτοκινήτου. Δυστυχώς για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει ένα μωρό στην καθημερινότητα του ζευγαριού - μια από αυτές είναι η διαταραχή ή στέρηση ύπνου - δεν βομβαρδιζόμαστε από πλήθος ενημερωτικών άρθρων και διαφημιστικών φυλλαδίων.
Ξεκίνησα την αναζήτηση για καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο διαβάζοντας ένα βιβλίο που μου είχαν συστήσει αρκετοί πιο έμπειροι γονείς, το "Κοιμήσου παιδί μου" του Δρ. Εστιβίλ Εδουάρδο. Ο ειδικός σε θέματα ύπνου συγγραφέας ισχυρίζεται πως με την μέθοδό του μωρά και νήπια εκπαιδεύονται μέσα σε μόλις μία εβδομάδα να αποκοιμούνται εύκολα και να παραμένουν κοιμισμένα για όλη την νύχτα. Η τακτική που περιγράφει συνίσταται στο να αφήνει ο γονιός την ώρα του ύπνου το μωρό στην κούνια, να αποχωρεί από το δωμάτιο και εφόσον το μωρό τον ζητά ή κλαίει να επιστρέφει μετά από σταδιακά αυξανόμενα διαστήματα για να το παρηγορήσει, μόνο λεκτικά και χωρίς καμία σωματική επαφή. Γνωρίζω γονείς που έχουν εφαρμόσει την μέθοδο αυτή και είδαν αλλαγή μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα! Οι περισσότεροι όμως μου εκμυστερεύθηκαν πως ήταν μια δύσκολη και στρεσογόνος διαδικασία, κυρίως τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες όταν το μωρό τους έκλαιγε διαρκώς μέσα στη νύχτα.
Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου όμως είχα αποφασίσει πως δεν θα εφάρμοζα την τακτική αυτή στο δικό μου μωρό. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει πως η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για μωρά μικρότερα των έξι μηνών και για μωρά ή νήπια που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω κολικών, οδοντοφυίας ή κάποιας άλλης ασθένειας. Πρακτικά δηλαδή η τακτική αυτή είναι ανεφάρμοστη, θεωρώ και επικίνδυνη, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο έτος ζωής ενός νηπίου οπότε συνήθως κατακτά το λόγο και ίσως είναι σε θέση να επικοινωνήσει οτι δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας κάποιας ενόχλησης ή φόβου που αισθάνεται. Εκ των υστέρων σκέφτομαι πόσο τυχερή είμαι που δεν κατέφυγα σε αυτή την λύση και παρόλα αυτά ο γιός μου άρχισε να κοιμάται χωρίς διακοπές κατά την διάρκεια της νύχτας μόλις έγινε 16 μηνών και αφού απέκτησε την πλειοψηφία των δοντιών του. Πρόκειται άραγε για σύμπτωση;
Αντιθέτως, τρία άλλα βιβλία με βοήθησαν πολύ να διώξω τα αρνητικά συναισθήματα, να αντιμετωπίσω με υπομονή τις άγρυπνες νύχτες και να καθοδηγήσω με τρυφερότητα  το μωρό μου στο μονοπάτι του ήρεμου, ολονύχτιου ύπνου.
Το πρώτο βιβλίο, "The Baby Sleep Book: The Complete Guide to a Good Night's Rest for the Whole Family (Sears Parenting Library)" γραμμένο από τον παιδίατρο Dr Sears, πατέρα οχτώ παιδιών, με βοήθησε να κατανοήσω την φυσιολογία των βρεφών και τις αιτίες για τις οποίες τα περισσότερα μωρά δεν είναι προγραμματισμένα να κοιμούνται καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας χωρίς συχνά ενδιάμεσα ξυπνήματα. Είναι ένας εκτενής, καθησυχαστικός, γεμάτος λύσεις οδηγός για γονείς που προσπαθούν να ταιριάξουν τους ρυθμούς ζωής του με το νυχτερινό τεμπεραμέντο του μωρού τους και παρέχει πρακτικά εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου όλης της οικογένειας.  

 
Θα το βρείτε εδώ.

Πριν γράψει το βιβλίο της "The No-Cry Sleep Solution: Gentle Ways to Help Your Baby Sleep Through the Night: Foreword by William Sears, M.D. by Elizabeth Pantley (2002)" η Elizabeth Pantley συνεργάστηκε με πολλές μητέρες και τα βρέφη τους ανά τον κόσμο. Από την έρευνά της προέκυψε μια αποτελεσματική στρατηγική απλών βημάτων που σταδιακά οδηγεί τα μωρά και τις οικογένειές τους σε ήρεμες νύχτες χωρίς όμως δάκρυα και στρεσογόνες καταστάσεις. Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε πως:
να ανακαλύψετε τι πραγματικά εμποδίζει το μωρό σας απ'το να κοιμηθεί όλη την νύχτα
θα καθορίσετε τους βιολογικούς ρυθμούς ύπνου του μωρού σας
να δημιουργήσετε ένα προσωπικό πλάνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα
θα μάθετε το μωρό σας να κοιμάται χωρίς να θηλάζει, να πίνει γάλα από μπιμπερό ή να ρουφάει πιπίλα. 

 
Θα το βρείτε εδώ.

Το τρίτο βιβλίο που διάβασα και σας προτείνω είναι το "Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας" της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου. Επιτέλους ένα βιβλίο στα Ελληνικά που υπερασπίζεται τα μωρά που δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, διαλύει τα ταμπού και τις παγιωμένες πεποιθήσεις για τον ύπνο των μωρών και προτείνει ήπιες μεθόδους για να διευκολυνθεί ο ύπνος τους χωρίς σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές επιβαρύνσεις για τα μέλη της οικογένειας.
 

Θα το βρείτε εδώ.
Με την βοήθεια των βιβλιών αυτών θα μάθετε να μην στενοχωριέστε, να μην αγωνιάτε και προπάντων να μην εκνευρίζεστε με την αυπνία του μωρού σας. Όπως λέει και ο Dr Sears, αυτά τα πρώτα χρόνια και τα δύσκολα βράδια τους είναι απλώς ένα κλάσμα της όμορφης ζωής που θα έχετε μαζί με το παιδί σας!
Η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει το μωράκι σας να κοιμάται καλύτερα. Αν έχει κλείσει το πρώτο έτος ζωής ρίξτε σε ένα μπωλ με ζεστό νερό 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και αφήστε το σε ένα ασφαλές σημείο μέσα στο δωμάτιο όλη την νύχτα. Η γλυκιά μυρωδιά της λεβάντας θα χαλαρώσει το μωρό σας και εσάς.  

Αιθέριο έλαιο λεβάντας θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου