Ασφαλές μαύρισμα

For English version click here: Safe tanning

Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να επισκεφτούν κάποιο σαλόνι μαυρίσματος πριν εκθέσουν το σώμα τους στον ήλιο και τα επικριτικά μάτια των άλλων λουόμενων. Αλλά ποιός βαθμός μαυρίσματος σε σολάριουμ είναι ασφαλής; Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού JAMA Pediatrics, κανένας!
Η συγγραφέας Megan A. Moreno, MD, MSEd, MPH εξηγεί: "καθώς η ένταση της UV ακτινοβολίας που παράγεται από τις συσκευές μαυρίσματος μπορεί να είναι 10 με 15 φορές υψηλότερη από αυτή του μεσημεριανού ήλιου, το 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τις συσκευές αυτές στην κατηγορία Ι των καρκινογόνων - δηλαδή θεωρούνται εξαιρετικά ύποπτες για την ανάπτυξη καρκίνου. Άλλοι κίνδυνοι από την έκθεση στις συσκευές μαυρίσματος περιλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος με απώλεια της ομαλότητας, της ελαστικότητας και του ενιαίου χρώματος."
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε η πεποίθηση πως το ελαφρύ τεχνητό μαύρισμα πριν την έκθεση στην παραλία πρόσφερε προστασία έναντι στα ηλιακά εγκαύματα και πως ήταν ένας ασφαλής τρόπος για την δημιουργία βιταμίνης D. Πρόκειται ωστόσο για μύθους και πολλοί οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνουν τα παιδιά και οι νέοι κάτω των 18 ετών να μην χρησιμοποιούν ποτέ συσκευές μαυρίσματος. 
Το καλοκαίρι λοιπόν είναι εδώ και θέλετε να το απολαύσετε! Δε χρειάζεται να είστε μαυρισμένοι για να νιώθετε όμορφα. Πάρτε το καπέλο, το αντιηλιακό και την ομπρέλα και ξαπλώστε κάτω από τον ήλιο, πάντα ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες ασφάλειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου