Από την πειθαρχία στην αγάπη

For English version click here: From discipline to love.

Πολλοί γονείς – αν όχι οι περισσότεροι – αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σχέση με τα παιδιά τους. Κρίσης οργής, συγκρούσεις, αγώνες εξουσίας, επαναστάσεις…Η ανατροφή ενός παιδιού ή ενός έφηβου μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια θύελλα αισθημάτων άγχους και θλίψης και για αυτό τον λόγο έχουν αναπτυχθεί τόσες πολλές μέθοδοι και έχουν γραφτεί τόσα πολλά βιβλία για την γονεϊκότητα. Ορισμένα από τα βιβλία αυτά είναι πράγματι εξαιρετικά Αλλά μόνο δύο βιβλία με βοήθησαν πραγματικά ως γονιό να έρθω ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και άνθισης με τα παιδιά μου.
Προσπαθείτε σκληρά να είστε αυταρχικός ή - αντίθετα - ενδοτικός γονέας; Αγωνίζεστε να πείσετε τα παιδιά σας να σας ακούν; Αναρωτιέστε πως θα γίνετε καλός ακροατής, ώστε τα παιδιά να μιλούν μαζί σας; Θέλετε να διδάξετε στα παιδιά σας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να δίνουν λύση στα προβλήματά τους; Αναζητάτε μια μέθοδο επίλυσης διαφωνιών όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι;
Τότε σίγουρα πρέπει να εστιάσετε στην μεθοδολογία του προγράμματος Parent Effectiveness Training που θα σας διδάξει πως να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά σας και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για την ομαλή επίλυση των συγκρούσεων σε μια οικογένεια!
Ο Δρ. Thomas Gordon, κλινικός ψυχολόγος που προτάθηκε 3 φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, εισήγαγε πρώτη φορά το 1962 το πρόγραμμα Τhe Parent Effectiveness Training. Ο Δρ. Gordon αναγνωρίστηκε ευρέως ως πρωτοπόρος στη διδασκαλία δεξιοτήτων επικοινωνίας και μεθόδων επίλυσης συγκρούσεων και το πρόγραμμά του έχει διδαχθεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο γονείς σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. 
Εάν διαβάσετε και αποφασίσετε να ακολουθήσετε την μέθοδο του Δρ. Gordon όπως περιγράφεται στο best seller βιβλίο του “Parent Effectiveness Training: The Proven Program for Raising Responsible Children” τα παιδιά σας θα:
  • αισθάνονται ελεύθερα να συζητήσουν μαζί σας τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους αντί να σας αποκλείουν,
  • μάθουν την αυτο-πειθαρχία, τον αυτο-έλεγχο και θα αποκτήσουν αίσθηση της ατομικής ευθύνης,
  • μάθουν πως να συνεργάζονται μαζί σας κα μεταξύ τους αντί να μάχονται εσάς και τα αδέρφια τους,
  • έχουν λιγότερες εξάρσεις θυμού και περισσότερες ευκαιρίες επίλυσης προβλημάτων,
  • συμμετέχουν στην θέσπιση κανόνων οπότε θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να τους τηρήσουν.
Μαθαίνοντας πως θα επιλύετε τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικογένειά σας και αναγνωρίζοντας τις δεξιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιείτε προκειμένου να αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες ώστε όλοι να αισθάνονται ωφελημένοι, το σπίτι σας θα μετατραπεί σε έναν χώρο λιγότερης έντασης, λιγότερης δυσαρέσκειας, με περισσότερο κέφι, ειρήνη και αγάπη!

Ένα άλλο καταπληκτικό και ευανάγνωστο βιβλίο με υψηλής αξίας συμβουλές γονεϊκότητας είναι το “The No-Cry Discipline Solution. Gentle Ways to Encourage Good Behavior without Whining, Tantrums and Tears” της Elizabeth Pantley.
Βασισμένη στο σημαντικό γεγονός ότι οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα παιδιά τους, η συγγραφέας προσφέρει πολλές διαφορετικές εναλλακτικές και  εναπόκειται σε κάθε  γονέα να αποφασίσει ποιες θα λειτουργήσουν καλύτερα και θα ταιριάξουν με την προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής και το αξιακό σύστημα εκείνου/ης και του παιδιού.
Αν και κάθε γονέας γνωρίζει ότι οι φωνές στα παιδιά, ειδικά αν είναι νήπια, οδηγούν σε ακόμη περισσότερα κλάματα, κραυγές και μάχες, είναι εύκολο να φτάσει σε σημείο απελπισίας προσπαθώντας να επιβάλει την πειθαρχία. Το βιβλίο αυτό, γραμμένο με σαφή και κατανοητή γλώσσα, θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε δύσκολες γονεϊκές καταστάσεις. Παρέχει εξαιρετικές ιδέες και καλές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποφυγής δημόσιων και ιδιωτικών κρίσεων και σκηνών που κάθε γονέας φοβάται να αντιμετωπίσει. Θα σας βοηθήσει να μυήσετε το παιδί σας στη συνεργασία, στην επικοινωνία και στη συνέπεια. Έτσι η πειθαρχία θα μετατραπεί σε μια θετική, επιβεβαιωτική εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για εκείνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου