Τι είναι η Αρωματοθεραπεία




For Εnglish version click here: What is aromatherapy

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιήθηκαν για τις θεραπευτικές, συντηρητικές και ευχάριστες ιδιότητες τους καθόλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η συστηματικοποίηση της μελέτης των φυτών και της χρήσης τους οδήγησε στην τέχνη της Αρωματοθεραπείας.
Με τον όρο Αρωματοθεραπεία εννοούμε την χρήση φυτικών, αρωματικών αιθέριων ελαίων με σκοπό την διατήρηση και ενίσχυση καλής σωματικής και  ψυχικής υγείας. Αποτελεί μέρος μιας ολιστικής  προσέγγισης και έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν επιδρά ταυτόχρονα σε σώμα και ψυχή. Για τον λόγο αυτό οι κύριες μορφές εφαρμογής της είναι η μάλαξη και οι εισπνοές.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Αρωματοθεραπείας που την καθιστούν συναρπαστική είναι  η απεριόριστη δυνατότητα επιλογής και ανάμιξης αιθέριων ελαίων. Η Αρωματοθεραπεία γίνεται έτσι πεδίο ανεξάντλητων πειραματισμών και μαγευτικό ταξίδι αισθήσεων, όπου καθένας καλείται να βρει τον δικό του μοναδικό συνδυασμό ευχάριστου αρώματος και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας.  
Οι περισσότερες από τις πρώτες καταγραφές χρήσης της Αρωματοθεραπείας βρέθηκαν στα ερείπια ναών και πυραμίδων της Αιγύπτου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν δημιουργήσει ένα εκτενές εμπορικό δίκτυο εισαγωγής φυτικών πρώτων υλών από τις οποίες παρήγαγαν αιθέρια έλαια και παρασκεύαζαν θεραπευτικά και καλλωπιστικά σκευάσματα τα οποία στην συνέχεια εξήγαγαν σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοφιλές μίγμα της αρχαίας Αιγύπτου Κύφι περιείχε ναρδοστάχυ, αιθέριο έλαιο ενός φυτού που ευδοκιμεί μόνο στα Ιμαλάια.
Την αρωματοθεραπεία εισήγαγε στην σύγχρονη εποχή την δεκαετία του 1920 ο Γάλλος φαρμακοποιός Rene Gattefosse. Καθώς δούλευε στο εργαστήριό του έκαψε κατά λάθος το χέρι του και αυθόρμητα βούτηξε το χέρι του σε ένα μπωλ που περιείχε αιθέριο έλαιο λεβάντα προκειμένου να ανακουφιστεί. Η καταπραϋντική επίδραση της λεβάντας στο χέρι του τον οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα και πειράματα σχετικά με τα αιθέρια έλαια. Συνεχιστές της έρευνας του Gattefosse υπήρξαν οι Dr Jean Valnet, γιατρός που χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια στην θεραπεία πληγωμένων στρατιωτών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και η Marguerite Maury που τα εισήγαγε σε θεραπείες καλλωπισμού. Η σύγχρονη πρακτική της αρωματοθεραπείας ως συνδυασμός των αιθέριων ελαίων με τεχνικές μάλαξης εξελίχθηκε την δεκαετία του 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου