Τί είναι τα Αιθέρια Έλαια


For English version click here: What are essential oils

Τα φυτά περιέχουν αρωματικές, πτητικές ουσίες υψηλής συμπύκνωσης τις οποίες ονομάζουμε αιθέρια έλαια. Οι ουσίες αυτές επιτελούν ποικίλες λειτουργίες στα φυτά. Σε ορισμένα φυτά για παράδειγμα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος ενώ σε άλλα είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού τους. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα αιθέρια έλαια είναι οι ορμόνες των φυτών. Αυτά καθορίζουν την χαρακτηριστική οσμή κάθε φυτού και περιέχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών από τα οποία προέρχονται. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν εκατοντάδες οργανικά συστατικά σε πολύ μικρή ποσότητα, όπως ορμόνες, βιταμίνες και άλλα φυσικά στοιχεία τα οποία ενεργούν σε πολλά επίπεδα. Είναι 75 εως 100 φορές πιο συμπυκνωμένα από ότι τα έλαια των αποξηραμένων βοτάνων.
Μικροσκοπικοί εκκριτικοί αδένες που περιέχουν αιθέριο έλαιο βρίσκονται σε διάφορα μέρη ενός φυτού. Έτσι η εξαγωγή των αιθέριων ελαίων μπορεί να γίνει από τα φύλλα (ευκάλυπτος, γεράνι, μέντα, θυμάρι), τους καρπούς (άρκευθος, λεμόνι, περγαμόντο), τις ανθισμένες κορυφές (λεβάντα), τα πέταλα (τριαντάφυλλο, γιασεμί, χαμομήλι), τις ρίζες (αγγελική, βετιβέρ), τους φλοιούς των καρπών (πορτοκάλι, νεράτζι), την ρητίνη (λιβάνι, πεύκο, μύρρο, βενζόη) και το ξυλώδες (κέδρος, σάνδαλο).
Τα αιθέρια έλαια μπορούν με απόλυτα φυσικό τρόπο να βοηθήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο να βρει και να διατηρήσει σωματική και ψυχική ισορροπία. Αποτελούν απόσταγμα της φύσης και φέρουν όλη την σοφία, τις εξισορροπιστικές και θεραπευτικές δυνάμεις της. Σε ελάχιστη μόνο ώρα μπορούν να διεισδύσουν στον οργανισμό και να ξυπνήσουν αισθήσεις, να ρυθμίσουν λειτουργίες και να ανακουφίσουν από άγχος και πόνο.
Παρακάτω απεικονίζεται το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι χημικοί τον 18ο αιώνα για το αιθέριο έλαιο.*



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου