Πως δρούν τα αιθέρια έλαια


For English version click here: How do essential oils act

Η χρήση των αιθέριων ελαίων καλύπτει ένα ευρύ πεδίο και μπορεί να βρει εφαρμογή είτε ως βαθιά και διεισδυτική θεραπευτική μέθοδος είτε ως μια τέχνη παραγωγής φίνων αρωμάτων και άλλων σκευασμάτων για καλλωπιστικούς και χαλαρωτικούς σκοπούς.
Βασική επιδίωξη της αρωματοθεραπείας είναι η ενίσχυση των αυτοθεραπευτικών διεργασιών ενός οργανισμού μέσω της έμμεσης διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέσω της μάλαξης τα αιθέρια έλαια απορροφούνται από το δέρμα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα (αίμα, λέμφος) όπου τα ενεργά συστατικά τους έχουν φαρμακολογική δράση όπως για παράδειγμα την ανακούφιση από πόνο. Επιπλέον, όταν εφαρμόζονται τοπικά τα αιθέρια έλαια εμφανίζουν αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, μυκητοκτόνες, επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Αλλά και εισπνεόμενα τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο σώμα με αξιοσημείωτο και αποτελεσματικό τρόπο. Καθώς τα μόρια των συστατικών ενός αιθέριου ελαίου εισέρχονται στην ρινική κοιλότητα διεγείρουν το οσφρητικό νεύρο το οποίο στέλνει απευθείας μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος) που είναι το κέντρο των σκέψεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων. Η επίδραση αυτή  μπορεί να μεταφερθεί μέσω του νευρικού, ενδόκρινου και ανοσοποιητικού συστήματος και να καταπραϋνει ή να διεγείρει/αναζωογονήσει άλλα συστήματα και μεμονωμένα όργανα. Η μέθοδος των εισπνοών με αιθέρια έλαια (π.χ. ευκάλυπτος, πεύκο κ.α.) έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα σε αναπνευστικά προβλήματα.
Ορισμένα από τα συμπτώματα και τις παθήσεις στις οποίες βρίσκουν επιτυχώς εφαρμογή τα αιθέρια έλαια είναι: γαστροεντερικές διαταραχές, δερματικές παθήσεις, πόνοι και ανωμαλίες περιόδου, διαταραχές διάθεσης, προβλήματα σχετιζόμενα με το άγχος, κακό κυκλοφορικό, λοιμώξεις του αναπνευστικού, επούλωση πληγών, ακμή, ρευματικά, μυικοί πόνοι κ.α.
Πέρα από την θετική επίδραση των αιθέριων ελαίων στην ανακούφιση συμπτωμάτων σωματικών παθήσεων είναι σημαντικά και τα οφέλη της αρωματοθεραπείας στην διατήρηση ψυχικής ισορροπίας. Λέγεται ότι η πτητικότητα ενός αιθέριου ελαίου (δηλαδή η ταχύτητα με την οποία εξατμίζεται στον αέρα) συνδέεται άμεσα με την επίδρασή του στην ψυχολογία ενός ατόμου. Έτσι, αιθέρια έλαια "υψηλής νότας" (δηλαδή μεγάλης πτητικότητας) προκαλούν αισθήματα ευφορίας, ψυχικής ανάτασης και αναζωογόνησης ενώ αιθέρια έλαια "χαμηλής νότας" (αυτά που δεν εξατμίζονται γρήγορα) έχουν χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.
Λόγω της μεγάλης συμπύκνωσής τους τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα ισχυρά και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αναραίωτα απευθείας στο δέρμα καθώς μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, ερεθισμούς ακόμη και έγκαυμα σε μεγάλες δόσεις. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα αιθέρια έλαια τριαντάφυλλου, τσαγιόδεντρου και λεβάντας. Υπάρχουν πλήθος ελαίων βάσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αραίωση των αιθέριων ελαίων. Τα λάδια αυτά, κυρίως φυτικά, δρουν συνεργητικά με τα αιθέρια έλαια διευκολύνοντας την διείσδυση στον οργανισμό μέσω της επιδερμίδας και προσφέροντας τις δικές τους μοναδικές ανακουφιστικές ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σταφυλοκουκουτσέλαιο, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, έλαιο νυχτολούλουδου, καρυδέλαιο, λάδι καρύδας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου