Περιέχουν τα απορρυπαντικά αιθέρια έλαια;


For English version click here: Do detergents contain essential oils?

Με ρωτάτε ποια είναι η γνώμη μου για τις σειρές "aroma therapy" που διαφημίζουν κάποιες εταιρείες παραγωγής μαλακτικών και απορρυπαντικών ρούχων. Δεν γνωρίζω αν οι συγκεκριμένες εταιρείες χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους αγνά αιθέρια έλαια, τα οποία είναι και τα μόνα που έχουν ευεργετική επίδραση.
Οφείλω να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασε θετικά η ιστοσελίδα της Unilever που περιέχει έναν κατάλογο συστατικών για όλα τα προϊόντα της. Στα συστατικά για παράδειγμα του προϊόντος "ΟΜΟ  με αιθέρια έλαια γιασεμί και λεβάντα" δεν υπάρχει σαφής αναφορά σε αγνά αιθέρια έλαια. Περιέχεται βέβαια η γερανιόλη αλλά είναι μόλις ένα από τα 28 συστατικά της λεβάντας που δρουν συνεργιακά. Ίσως αν ψάξετε στο διαδίκτυο ή επικοινωνήσετε με τις υπόλοιπες εταιρείες να διαθέτουν αντίστοιχους καταλόγους.
Προσωπικά είμαι λίγο επιφυλακτική όσον αφορά τα προϊόντα αυτά. Τα αγνά αιθέρια έλαια προκύπτουν από κατεργασίες που απαιτούν μεγάλη ποσότητα πρώτης ύλης (πέταλα, φλοιός, καρπός κτλ. ) προκειμένου να παραχθούν ορισμένα ml. Για τον λόγο αυτό οι τιμές τους είναι συνήθως υψηλές (ενδεικτικά τα 10 ml αιθέριου έλαιου γιασεμί πωλούνται από κάποιες εταιρείες 50€) και μια πρακτική που ακολουθούν κάποιες εταιρείες για να είναι πιο προσιτά τα προϊόντα τους είναι να πωλούν διάλυμα αιθέριων ελαίων σε λάδι βάσης (συνήθως 5% - 25%). Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι οικονομικά ασύμφορο να χρησιμοποιούνται αγνά αιθέρια έλαια σε απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων ευρείας παραγωγής.
Αν σας ενδιαφέρει μια πιο υγιεινή και οικολογική προσέγγιση για την περιποίηση των ρούχων θα βρείτε στο διαδίκτυο αρκετές συνταγές για την παρασκευή κυρίως μαλακτικών ρούχων. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη και μην ξεχάσετε να με ενημερώσετε για την γνώμη σας!

2 κούπες ξύδι
2 κούπες μαγειρική σόδα 
4 κούπες ζεστό νερό
20 σταγόνες αιθέρια έλαια (π.χ. λεβάντα, κέδρος, τριαντάφυλλο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου