Αιθέρια έλαια για οικολογικά νοικοκυριά


For English version click here: Essential oils for ecological households

Η χρήση των αιθέριων ελαίων δεν περιορίζεται μόνο στην θεραπεία και τον καλλωπισμό. Αν θέλετε να περιορίσετε την χρήση ορισμένων επιβαρυντικών για την υγεία και το περιβάλλον ουσιών (όπως π.χ. την αμμωνία και τα παράγωγα πετρελαίου που περιέχουν τα καθαριστικά τζαμιών, φούρνων, ασημικών κτλ.) υπάρχουν αιθέρια έλαια και άλλα υλικά (σόδα, λεμόνι, ξύδι) που βρίσκονται σε όλες τις κουζίνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή πολλών οικιακών προιόντων.
Λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, λεβάντας, σιτρονέλας, γαρύφαλλου, κέδρου ή άρκευθου στον λύχνο, σε ένα μπωλ με ζεστό νερό, σε σπρέι χώρου (8-10 σταγόνες σε 100ml νερό), στον κουβά με το νερό για το σφουγγάρισμα ή απλά σε ένα πανί μέσα στις ντουλάπες αρκούν για να απωθήσουν κοριούς, κουνούπια, σαράκι και άλλα έντομα. Σπρέι σώματος ή κρέμες με αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Αιθέριο έλαιο μέντας στις εισόδους του σπιτιού θα κρατήσει μακριά μυρμήγκια, κατσαρίδες ακόμη και ποντίκια! Η μέντα και ο βασιλικός μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να απομακρύνετε δυσάρεστες μυρωδιές μετά το μαγείρεμα ή αν βάφετε. Αν αναμίξετε αιθέριο έλαιο λεμονιού ή γκρεϊπφρουτ (ή τον χυμό τους) με νερό μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ αποτελεσματικό καθαριστικό τζαμιών και γυάλινων επιφανειών. Αντίστοιχα, αν τα αραιώσετε σε ελαιόλαδο θα έχετε ένα οικολογικό γυαλιστικό για όλες τις ξύλινες επιφάνειες.
Οι επιλογές και οι εφαρμογές είναι πολλές, αρκεί να έχετε "πράσινο" πνεύμα και διάθεση για καινοτομία και πειραματισμούς!
Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την σύσταση ορισμένων καθαριστικών, τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία και τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε τέτοια προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου