Θεραπευτικά βότανα


For English version click here: Therapeutic herbs

Στα μέσα του 20ου αιώνα άρχισαν οι επιστήμονες να ανακαλύπτουν πόσες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, ένζυμα, ενδοφρίνες και νευροδιαβιβαστές απαιτούνται για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου που δίνει τις εντολές για όλες τις βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού. Ακόμη και σήμερα όμως πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η ψυχική και σωματική υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επαρκή συγκέντρωση  βασικών φυσικών συστατικών στο σώμα.
Εκτός από τα κύρια είδη διατροφής, ιδιαίτερα πλούσιες πηγές τέτοιων αναγκαίων συστατικών είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά.
Η αρχική τους χρήση ήταν κυρίως θεραπευτική και οι αρχαίοι λαοί (κυρίως οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες) είχαν επεκτείνει την εμπορική τους δραστηριότητα μέχρι τα βάθη της Ασίας προκειμένου να προμηθεύονται τα τοπικά είδη. Με την εξέλιξη της μαγειρικής τα μπαχαρικά και τα βότανα έχασαν τον καθαρά θεραπευτικό τους ρόλο και χρησιμοποιήθηκαν για να χαρίσουν νέες απολαύσεις στους απαιτητικούς ουρανίσκους.
Η Ελληνική φύση προσφέρει μια πληθώρα βοτάνων και μπαχαρικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο στο φαγητό αλλά και στο οικιακό σας φαρμακείο. Που να πρωτοαναφερθεί κανείς. Στο αντισηπτικό και καταπραϋντικό χαμομήλι (ιδανικό για στομαχικά και εντερικά προβλήματα, ευαίσθητες επιδερμίδες και κουρασμένα νεύρα), στον γαλακταγωγό μάραθο, την αποτοξινωτική ρίγανη, το αντικαταθλιπτικό ιεροβότανο (ή βότανο του Αγίου Ιωάννη), τα ρυθμιστικά της πίεσης σκόρδο και δενδρολίβανο, την κανέλα που έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην ρύθμιση της ινσουλίνης, τον βασιλικό που εντείνει την πνευματική διαύγεια, τον πλούσιο σε βιταμίνη C μαϊντανό...Αντίστοιχα μπορεί κανείς πλέον να προμηθευτεί εύκολα βότανα και μπαχαρικά από οποιοδήποτε μέρος της γης. Ginger (ή πιπερόριζα) που χρησιμοποιείται και σαν συμπληρωματική αγωγή κατά της αρθρίτιδας, πιπέρι καγιέν και άλλα πολλά.
Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα βιβλία για βότανα και μπαχαρικά που αναφέρονται στις ευεργετικές τους ιδιότητες, τους τρόπους χρήσης και τις αντενδείξεις. Σας προτείνω το "The Herb Society's Complete Medicinal Herbal" της Penelope Ody. Περιέχει εύχρηστους πίνακες που περιγράφουν για ένα ευρύ φάσμα σύνηθων ενοχλήσεων τις κατάλληλες πρακτικές ανακούφισής τους με βότανα. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης άριστες οδηγίες και διαφωτιστικές φωτογραφίες για τους τρόπους χρήσης και επεξεργασίας των βοτάνων.
Tα περισσότερα βότανα δίνουν εξαιρετικά αιθέρια έλαια και μπορείτε να επωφεληθείτε των ευεργετικών τους ιδιοτήτων μέσω ενός απολαυστικού, χαλαρωτικού μασάζ!
Για να είστε σίγουροι/ες ότι απολαμβάνετε την καλύτερη ποιότητα βοτάνων χωρίς εντομοκτόνα και βλαβερά λιπάσματα μια πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε τον δικό σας μικρό βοτανόκηπο στο σπίτι. Αν ζείτε σε μια χώρα της Μεσογείου θα είναι πολύ εύκολο να προμηθευτείτε σπόρους ή μικρά βλαστάρια βασιλικού, λεβάντας, χαμομηλιού, δεντρολίβανου κτλ. Εναλλακτικά, σας προτείνω να ξεκινήσετε με μια βασική συλλογή διαφορετικών ειδών σπόρων που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την φροντίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου