Λεμονόχορτο


For english version click here: Lemongrass

"Το 2006 η έρευνα μιας ομάδας του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus) προκαλεί απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε καρκινικά κύτταρα. Μέσω πειραμάτων σε δοκιμαστικό σωλήνα οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κιτράλης, ένα κύριο συστατικό του λεμονόχορτου (85%), σε φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιώντας συγκεντρώσεις κιτράλης ισοδύναμες με την ποσότητα που περιέχεται σε μια κούπα τσαγιού (ένα γραμμάριο λεμονόχορτου σε ζεστό νερό), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κιτράλη προκαλεί θάνατο των καρκινικών κυττάρων ενώ δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά." (Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon#cite_note-pmid15931590-5).
Το λεμονόχορτο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην μαγειρική της Ασίας, κυρίως στην Ταϊλάνδη και την Ινδία. Δίνει μια ελαφρώς καυτερή, λεμονάτη νότα σε τσάι, σούπες, πιάτα με κοτόπουλο, ψάρι, γλυκά κ.α.

Λόγω της ισχυρής, ευχάριστης οσμής και του χαμηλού κόστους του το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, ποτών, αρωμάτων, αποσμητικών και πλήθους άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιείται επίσης σαν απωθητικό εντόμων και παρασιτοκτόνο. Θεραπευτικά το λεμονόχορτο θεωρείται ότι έχει μικροβιοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση. Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική (Αγιουρβέδα) και στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου χρησιμοποιείται κατά του πυρετού, της κατάθλιψης, νευρικών προβλημάτων, μυϊκών πόνων, ρευματισμών, πεπτικών προβλημάτων, δερματικών ερεθισμών και πονοκεφάλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μασάζ, λουτρό για τα πόδια, κομπρέσες και εισπνοές. Αν χρησιμοποιηθεί μαζί με μηλόξυδο ως μαλακτικό μαλλιών μειώνει αποτελεσματικά την λιπαρότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου