Ελπίδα εν μέσω κρίσης

  
For English version click here: Hope amid crisis

Χθες, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων με αφορμή τα νέα οικονομικά μέτρα συνέβη στο κέντρο της Αθήνας ένα πολύ τραγικό συμβάν. Τρεις άνθρωποι που είχαν την ατυχία να εργάζονται σε μια τράπεζα στην περιοχή των διαδηλώσεων έχασαν την ζωή τους με τραγικό τρόπο. Ένα από τα θύματα βρίσκονταν στον τέταρτο μήνα εγκυμοσύνης.
Η είδηση έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και πολλά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν στους πρόσφατους ζοφερούς χαρακτηρισμούς για τους Έλληνες ακόμη έναν.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα λέγονται και γράφονται πολλά για τους δράστες της εγκληματικής πράξης, τις συνθήκες που όπλισαν τα χέρια τους, την πιθανή αδιαφορία και εκδικητική στάση όσων βρίσκονταν έξω από το κτίριο, τους ηθικούς αυτουργούς, την ευθύνη ή όχι κάποιων πολιτικών κομμάτων. Αναρωτιέμαι πόση αξία έχουν όλες αυτές οι συζητήσεις για τις οικογένειες των θυμάτων...
Σίγουρα πρέπει να βρεθούν οι δράστες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχει έρθει όμως η ώρα να αναλογιστούμε όλοι τις προσωπικές ευθύνες που μας αναλογούν σε αυτή την πτωτική πορεία της χώρας μας.
Δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα που ανέκαθεν υπήρχαν και γιγαντώθηκαν τελευταία. Αρκετά χρόνια τώρα παρατηρείται μια έκπτωση αξιών, ιδεών, συμπεριφορών που αντιμετωπίζουμε και αναπαράγουμε λιγότερο ή περισσότερο όλοι μας στην καθημερινή ζωή.
Δεν πιστεύω σε ανώτερες φυλές και περίσσεια γονίδια. Αντίθετα πιστεύω στην δημιουργική δύναμη που αποκτά ο άνθρωπος όταν συνδυάζει την λογική σκέψη, την δίψα για γνώση, την καλή πρόθεση, την εργατικότητα και την επιθυμία για προσφορά.
Αυτές τις ημέρες της γενικότερης αναστάτωσης έλαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που με συγκίνησε πολύ και με γέμισε ελπίδα. Αφορά τον καρδιοχειρουργό Αυξέντιο Καλαγκό. Δεν θα σταθώ στην κοινοτυπία της Ελληνικής καταγωγής. Αν και δεν κρύβω πως με γέμισε υπερηφάνεια και στην συνέντευξή του αναγνώρισα πολλές αξίες που πίστευα, τουλάχιστον παλιότερα, πως διαποτίζουν την Ελλαδική κοινωνία. Ο κος Καλαγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης. Ωστόσο βρίσκει τον χρόνο και την ψυχική δύναμη να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του μια εβδομάδα κάθε μήνα σε χώρες όπου κατοικούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Σας προσκαλώ να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο της Καθημερινής (http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_8_08/05/2009_278699).
Στα πλαίσια αυτού του ιστολογίου θα αναφέρω μόνο ότι ο κος Καλαγκός χρησιμοποιεί μετά από κάθε επέμβαση ένα άρωμα που περιέχει κανέλα. Υπόσχομαι να γράψω σύντομα μια ανάρτηση για το θαυμαστό αυτό μπαχάρι με τις αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες!
Με γεμίζουν θλίψη τα λόγια και οι θεατρινισμοί που εκτυλίσσονται κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν ωφελούν, ούτε ενημερώνουν. Αντίθετα, καλλιεργούν κατά την προσφιλή τους τακτική φόβο, σύγχιση, αίσθημα μιζέριας και ανικανότητας δράσης.
Η δύναμη για την αλλαγή βρίσκεται μέσα μας. Ας αξιοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις μας, ας αναζητήσουμε την γνώση καθένας πρώτα στον τομέα του και μετά συλλογικά και ας παλέψουμε ενωμένοι και με καλή πρόθεση για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου