Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα


For English version click here: Combating cellulite

Η εποχή για τα καλοκαιρινά μπάνια πλησιάζει. Δυστυχώς για πολλές γυναίκες η έκθεση του κορμιού τους σε κοινή θέα αποτελεί δυσάρεστη δοκιμασία λόγω της ύπαρξης κυτταρίτιδας. Εκτιμάται ότι περίπου το 90% των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχει κυτταρίτιδα ενώ τα συμπτώματα της αρχίζουν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους και σε ορισμένους άντρες.
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό (γοφούς, κοιλιά, μηρούς, μπράτσα) συνήθως μετά την εφηβεία και είναι αρκετά διαδομένη στις ηλικίες 25-30. Αιτίες για την εμφάνισή της θεωρούνται η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ορμονικές διαταραχές, η κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Κάποιοι οργανισμοί είναι περισσότερο επιρρεπείς στην δημιουργία κυτταρίτιδας ενώ δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο το σωματικό βάρος.
Μετά από μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Ειδικές μεμβράνες, φόρμες, κάψουλες, laser και οι πιο παραδοσιακές και φυσικές: κρέμες, υγιεινή και συντηρητική διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και μάλαξη.
Σε περίπτωση που η κυτταρίτιδα οφείλεται σε παθολογικά αίτια η γνώμη εξειδικευμένου γιατρού είναι αναγκαία. Για τις υπόλοιπες όμως μη παθολογικές περιπτώσεις είμαι οπαδός του "δύσκολου δρόμου" που όπως ισχυρίζονται και οι περισσότερες μη εμπορευματοποιημένες απόψεις είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Ο σχηματισμός της κυτταρίτιδας οφείλεται κυρίως σε κακές συνήθειες και μόνο μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα οφέλη οποιασδήποτε θεραπείας θα είναι μακροχρόνια.
Αν απασχολεί και εσάς η εμφάνισή σας στην παραλία προτείνω να δοκιμάσετε τα εξής:
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, ζάχαρης, αλατιού, καφέ και τσαγιού.
  • Καταναλώνετε καθημερινά άφθονο νερό και σε 2-3 ποτήρια την ημέρα προσθέτετε λίγες σταγόνες λεμόνι. Ένα ποτήρι νερό με 2-3 σταγόνες λεμόνι είναι καλό να καταναλώνεται το πρωί, μία ώρα πριν το πρώτο γεύμα. Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, τον καθαρισμό της πεπτική οδού και δρα λιποδιαλυτικά.
  • Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής ισορροπημένης διατροφής πλούσιο σε λαχανικά και εσπεριδοειδή. Προσπαθήστε να μοιράζετε την ποσότητα τροφής μιας ημέρας σε 5-6 μικρά γεύματα.
  • Υιοθετήστε οποιαδήποτε μορφή άσκησης που θα μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική ή να θέσετε υπερβολικούς στόχους. Ακόμη και μισή ώρα γρήγορο περπάτημα 3-4 φορές την εβδομάδα θα τονώσει τους μύες και θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας.
  • Προμηθευτείτε μια λούφα και όποτε κάνετε μπάνιο βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος στις προβληματικές περιοχές με κυκλικές κινήσεις μέτριας πίεσης και κατεύθυνση πάντα προς την καρδιά. Επιμείνετε σε κάθε περιοχή περίπου 5 λεπτά. Ενισχύστε την δράση της λούφας με ειδικά σαπούνια, scrub και αφρόλουτρο αρωματοθεραπείας. Τα αιθέρια έλαια κυπαρίσσι, γκρέϊπφρουτ, άρκευθος, μαύρο πιπέρι και πολλά άλλα έχουν αποτοξινωτική, αποσυμφορητική και συσφικτική δράση.
  • Μετά το μπάνιο εφαρμόζετε στις περιοχές με κυτταρίτιδα ειδική κρέμα ή λάδι αρωματοθεραπείας κάνοντας ελαφριές κινήσεις μάλαξης μέχρι να απορροφφηθούν.
  • Για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση έντονης κυτταρίτιδας μία ή δύο φορές την εβδομάδα κάνετε ολιστικό μασάζ αρωματοθεραπείας. Έτσι με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια θα ενισχύσετε την κυκλοφορία της λέμφου, θα αυξήσετε την οξυγόνωση των κυττάρων, θα επιταχύνετε την διάσπαση των αντιαισθητικών σβόλων, θα βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας και θα τονώσετε την ψυχολογία σας.
Ακόμη πάντως και αν δεν καταφέρετε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδια μέχρι τις διακοπές μην πτοείστε. Οι άνθρωποι που χαμογελούν, εκπέμπουν θετική ενέργεια και φαίνονται συμφιλιωμένοι με το σώμα τους είναι πάντα πολύ γοητευτικοί!

Οι προτάσεις μου:

Προμηθετευτείτε μια ειδική βούρτσα ή λούφα για να κάνετε καθημερινά μασάζ στις προβληματικές περιοχές. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε σε στεγνό δέρμα ή όταν κάνετε μπάνιο σε συνδυασμό με κατάλληλο απολεπιστικό σαπούνι.

Βοηθήστε τον οργανισμό σας να αποβάλει τις τοξίνες, ενεργοποιήστε την κυκλοφορία του αίματος και τονώστε την επιδερμίδα σας κάνοντας ελαφρές μαλάξεις μία φορά την ημέρα με το ακόλουθο μίγμα αιθέριων ελαίων:

50ml αμυγδαλέλαιο,
3 σταγόνες α.ε. μαύρο πιπέρι,
3 σταγόνες α.ε. σανδαλόξυλο,
3 σταγόνες α.ε. κυπαρίσσι,
6 σταγόνες α.ε. άρκευθος,
3 σταγόνες α.ε. γκρεϊπφρουτ,
6 σταγόνες α.ε. γεράνι,
3 σταγόνες α.ε. λιβάνι.

Σίγουρα θα δείτε πιο γρήγορα αποτελέσματα, σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο, αν κάνετε συστηματικά μασάζ σε κάποιον εξειδικευμένο αρωματοθεραπευτή. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό δοκιμάστε να ενισχύσετε την επίδραση του παραπάνω μίγματος με μια ηλεκτρική συσκευή μασάζ ή την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την συσκευή που χρησιμοποιεί υπέρηχους για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!

Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία σχετικά με την κυτταρίτιδα, τις αιτίες της και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Εδώ θα βρείτε ορισμένα από τα καλύτερα βιβλία για την κυτταρίτιδα με χρήσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές για την καταπολέμησή της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου