Αλλαγή: Μάχη ή φυγή;


For Εnglish version click here: Change: fight or fly?

Στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσουν οι αλλαγές. Τους προκαλούν αβεβαιότητα, φόβο, αναστάτωση.
Σίγουρα όλες οι αλλαγές στην ζωή μας δεν είναι θετικές. Απώλεια αγαπημένων προσώπων, ανεπιθύμητες αλλαγές στον εργασιακό τομέα και άλλα πολλά δυσάρεστα γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά. Σύμφωνα με ψυχολόγους όμως, ακόμη και αλλαγές που θεωρούνται θετικές εξελίξεις στην ζωή (γάμος, απόκτηση παιδιών, μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι, προαγωγή) βιώνονται από πολλούς ως πηγές μεγάλου στρες.
Δεν είναι αντιφατικό η βασική προϋπόθεση της εξέλιξης, η αλλαγή, να δημιουργεί τόσο συχνά αρνητικά συναισθήματα;
Είμαστε τα πιο ευφυή πλάσματα στον πλανήτη. Αυτό μας κάνει να ξεχνούμε πως δεν παύουμε να είμαστε θηλαστικά και ως τέτοια έχουμε βαθιά ριζωμένα μέσα μας αρχέγονα ένστικτα. Ένα από αυτά είναι και το ένστικτο της επιβίωσης. Ανάλογα με τις περιστάσεις το ένστικτο αυτό προκαλεί δύο αντιδράσεις: είτε την μάχη είτε την φυγή (fight or fly).
Κάθε αλλαγή είναι μια εν δυνάμει απειλή της «επιβίωσή μας», της ρουτίνας μας, για την οποία παραπονιόμαστε μεν συχνά αλλά ταυτόχρονα μας παρέχει αίσθημα ασφάλειας. Στον σύγχρονο, οργανωμένο τρόπο ζωής μας όταν συμβαίνει μια αλλαγή σπάνια η φυσική φυγή είναι εφικτή. Πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι την έχουμε επιδιώξει («θετική εξέλιξη»). Αντίθετα η συναισθηματική φυγή είναι εφικτή και για αυτό τον λόγο αρκετοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα κατάθλιψης κυρίως μετά από ανεπιθύμητες αλλαγές. Η άλλη επιλογή, η μάχη, εκτός από κουραστική δεν έχει και σχεδόν ποτέ προβλεπόμενο τέλος. Κάθε φορά που επιλέγεται ως αντίδραση (συνειδητά ή όχι) ξεκινά μια νέα πορεία με άγνωστη κατάληξη. Το άγνωστο τρομάζει, αγχώνει, στρεσάρει.
Είναι εφικτό να ελέγξουμε τον φόβο μας απέναντι στις αλλαγές; Πιστεύω πως ναι, κυρίως εστιάζοντας στο παρόν. Όταν συμβαίνει μια αλλαγή δεν υπάρχει λόγος η σκέψη να κάνει άλματα και να προβάλλουμε τις επιπτώσεις της στο μέλλον μας. Αντί αυτού είναι προτιμότερο να διατηρηθούμε ψύχραιμοι, να εξετάσουμε κάθε πτυχή της νέας κατάστασης και να συμφιλιωθούμε με τα συναισθήματα που μας δημιουργεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε αλλαγή αποτελεί ταυτόχρονα και κίνητρο για προσωπική ανάπτυξη. Οι δεξιότητες που απαιτούνται στην ζωή είναι πολλές και δυστυχώς δεν αποκτούνται πάντα με ευχάριστο τρόπο. Όμως κάθε περίοδος, περίσταση, εμπειρία, αντιξοότητα, επιτυχία μπορεί να λειτουργήσουν ως μαθήματα, οδοί για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και μέσω αυτής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία με πολύτιμες συμβουλές για την διαχείριση των αλλαγών στην ζωή και της συναισθηματικής αναστάτωσης που προκαλούν. Τα αιθέρια έλαια και η αρωματοθεραπεία μπορούν επίσης να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι σε καταστάσεις έντονης φόρτισης λόγω αλλαγών. Το τριαντάφυλλο, το πατσουλί, το σανδαλόξυλο, η ρίγανη, το μύρρο, το γιασεμί, το περγαμόντο, το λιβάνι, ο ελίχρυσος, είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του φόβου, βοηθούν στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την θετική σκέψη.
Την επόμενη φορά που μια αλλαγή θα χτυπήσει την πόρτα σας οπλιστείτε με τα κατάλληλα εφόδια και ορμήξτε στην μάχη. Είμαι σίγουρη πως θα βγείτε νικητές!

Οι προτάσεις μου...

Μίγμα μασάζ για αισιοδοξία
20 ml λάδι βάσης
5 στ αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
4 στ αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλο
3 στ αιθέριο έλαιο πατσουλί

Μίγμα μασάζ για την καταπολέμηση του φόβου
20 ml λάδι βάσης
5 στ αιθέριο έλαιο γεράνι
5 στ αιθέριο έλαιο περγαμόντο
2 στ αιθέριο έλαιο λιβάνι

Τα μίγματα αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε λύχνο ή να τα βάλετε σε μενταγιόν αρώματος ώστε να έχετε πάντα θετικές σκέψεις και αισθήματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου