Βασιλικός για καθαρό μυαλό


For English version click here: Basil for clear mind

Η περίοδος των εξετάσεων για μαθητές και φοιτητές πλησιάζει. 
Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που χρειάστηκε να διαβάσω εντατικά για κάποιον διαγωνισμό θυμάμαι πόσο δύσκολο είναι πολλές φορές να επιτευχθεί η απαραίτητη συγκέντρωση. Ακόμη και εργαζόμενοι όμως διαπιστώνουν ολοένα και πιο συχνά πως είναι δύσκολο να προσηλωθούν στην ανάγνωση κειμένων σχετικών με την δουλειά τους και να κρατήσουν στην μνήμη τους χρήσιμες επαγγελματικές πληροφορίες. Η μεγάλη ροή πληροφοριών που υπάρχει στις ημέρες μας και οι καθημερινές οικογενειακές ή προσωπικές υποχρεώσεις που προσθέτουν επιπλέον έγνοιες και τροφή για σκέψη κουράζουν τον νου και συμπτώματα όπως κενά μνήμης, σύγχιση, πονοκέφαλοι και αίσθημα διανοητικής κόπωσης δεν είναι σπάνια.
Υπάρχει ένα βότανο που είναι ιδανικό όταν απαιτείται να έχουμε οξύτητα πνεύματος και καθαρό μυαλό. Το όνομα αυτού...
...βασιλικός.
Ο βασιλικός είναι κυρίως γνωστός για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες και για τον λόγο αυτό τον συναντάμε συχνά σε βεράντες και κήπους. Αποτελεί όμως και την πρώτη επιλογή για την ανακούφιση της διανοητικής κόπωσης, την ενδυνάμωση της μνήμης, την ανανέωση της σκέψης και την τόνωση των νεύρων. Αν στον χώρο που διαβάζετε, εργάζεστε ή κάνετε διαλογισμό ανάψετε τον λύχνο και ρίξετε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου βασιλικού θα αισθανθείτε άμεσα αφύπνιση και όξυνση της αντίληψής σας. 
Ο βασιλικός είναι επίσης αντικαταθλιπτικός, αντισηπτικός, αντιπυρετικός, βοηθάει σε προβλήματα πέψης και έμμηνου ρύσης και καταπραϋνει την φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε εστραγόλη η χρήση του, ιδιαίτερα σε προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα, πρέπει να γίνεται με προσοχή και όχι για μακρά χρονικά διαστήματα. 
Αν πάντως η μνήμη σας ακόμη και μετά την χρήση βασιλικού παραμένει ασθενής μην ανησυχείτε. Όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν "γιατί να απομνημονεύσω κάτι που μπορώ εύκολα να βρω μέσα σε ένα βιβλίο;".

Οι προτάσεις μου:

Τονώστε τη μνήμη σας, ενισχύστε τη πνευματική σας διαύγεια και καταπραύνετε πονοκεφάλους και ημικρανίες κάνοντας μασάζ στου κρόταφους και τον αυχένα με το ακόλουθο μίγμα:


15 ml (περίπου ένα κουτάλι της σούπας) οργανικό αμυγδαλέλαιο,
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού,
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας,
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.


Το ίδιο μίγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στον λύχνο για να διώξετε μαζί με την πνευματική κούραση και τα ενοχλητικά κουνούπια!

Ο βασιλικός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τα μαλλιά.και αποτελεί βασικό συστατικό των εξειδικευμένων σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης. Μία με δύο φορές την εβδομάδα ξεβγάλετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο με έγχυμα 100 γραμμαρίων βασιλικού - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή αποξηραμένο - σε ένα λίτρο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου