Ναρδοστάχυς


For English version click here: Spikenard

Η Μεγάλη Τετάρτη σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση είναι αφιερωμένη στην Μαγδαληνή, την αμαρτωλή γυναίκα που μετανόησε και έπλυνε τα πόδια του Χριστού. Στα κατά Μάρκον και κατά Ιωάννη Ευαγγέλια αναφέρεται "...η ουν Μαρία, λαβούσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικής πολυτίμου, ήλειψε τους πόδας του Ιησού...". Στις αποδόσεις των κειμένων αυτών στα νέα Ελληνικά η ουσία με την οποία άλειψε η Μαγδαληνή τα πόδια του Χριστού αναφέρεται ως μύρο. Η κυρίαρχη όμως άποψη των ερευνητών είναι ότι η Μαγδαληνή χρησιμοποίησε έλαιο ναρδοστάχυ.
Ο ναρδοστάχυς (λατ. nardostachys jatamansi, αγγ. spikenard) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στα Ιμαλάια σε υψόμετρο 3000-5000 μέτρα. Το αιθέριο έλαιο του ναρδοστάχυ χρησιμοποιούνταν ευρέως στην αρχαιότητα. Αποτελούσε συστατικό του Κύφι (αρωματικό μίγμα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο για θρησκευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς), ήταν βασική ουσία της Αγιουρβεδικής βοτανικής παράδοσης στην Ινδία και οι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν με αυτό το ομώνυμο άρωμα nardinium. Σήμερα το αιθέριο έλαιο ναρδοστάχυ χρησιμοποιείται περιορισμένα λόγω της σπανιότητάς και της υψηλής τιμής του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άρωμα, θυμίαμα, ηρεμιστικό και βοτανικό φάρμακο.
Στην αρωματοθεραπεία ενδείκνυται για την προώθηση της ψυχικής και σωματικής ηρεμίας και έχει καλή επίδραση σε σοβαρά δερματικά προβλήματα. Στο αρχαίο κινέζικο ιατρικό κείμενο για θυμιάματα Xian pu που γράφτηκε γύρω στο 1100μ.Χ. αναφέρονται οι ηρεμιστικές ιδιότητες του ναρδοστάχυ όταν εισπνέεται. Επίσης αναφέρει την χρήση και σημασία του σε συνταγές που περιέχουν σανδαλόξυλο και ξύλο αλόης. Στην κινέζικη ιατρική χρησιμοποιούνταν επίσης κατά της ανορεξίας, στομαχικών προβλημάτων και του έμετου. Δρα ευεργετικά σε αυπνία, φούσκωμα, ψωρίαση, πόδι του αθλητή, πιτυρίδα, επιληψία, σπασμοί, ταχυπαλμίες, ημικρανίες, κολικούς εντέρου, ώριμο δέρμα, δερματικούς ερεθισμούς, εξανθήματα, ραγάδες, ίκτερο, πέτρες νεφρών, αναπνευστικά προβλήματα, τυφοειδή πυρετό, ανδρική υπογονιμότητα. Είναι διουρητικό, αποφρακτικό των αρτηριών, εμμηναγωγικό, αφροδισιακό, τονώνει τα μαλλιά και τους δίνει στιλπνότητα. Θεωρείται ότι ηρεμεί τα νεύρα, ενδυναμώνει το πνεύμα και δρα κατά της κατάθλιψης και της υστερίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μείγματα για διαλογισμό και προσευχή.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται στις προτεινόμενες δοσολογίες. Εντούτοις, οι υπερβολικά μεγάλες δόσεις μπορεί να επιφέρουν βαθιά νάρκωση, ακόμη και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.
Άλλα αιθέρια έλαια με τα οποία συνδυάζεται καλά είναι τα: κέδρος, λάβδανο, λεβάντα, πατσουλί, πεύκο, βετιβέρ, λεμόνι, ιεροβότανο και νερολί.

Οι προτάσεις μου:

Το αιθέριο έλαιο ναρδοστάχτυ έχει μικροβιοκτόνες ιδιότητες, είναι τονωτικό για τα μαλλιά και το δέρμα ενώ βελτιώνει την διάθεση. Σε περιόδους έντονου εκνευρισμού και άγχους φτιάξτε το ακόλουθο μίγμα και κάντε με αυτό επάλειψη στο σώμα σας:
30 ml αμυγδαλέλαιο,
7 σταγόνες αιθέριο έλαιο ναρδοστάχυ,
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας,
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βετιβέρ,
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου,
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι.

Για να αρωματίσετε ευχάριστα τους χώρους τους σπιτιού σας και να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα χαλάρωσης χρησιμοποιείστε στο λύχνο ένα μίγμα που θα περιέχει ίσες σταγόνες αιθέριων ελαίων ναρδοστάχυ και υλάνγκ υλάνγκ.

Πολλές πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια, την θρησκευτική σημασία τους, τις επιδράσεις τους στις πνευματικές λειτουργίες και συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας "μυστηριακά" μίγματα θα βρείτε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο Aromatherapy Anointing Oils: Spiritual Blessings, Ceremonies, and Affirmations.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου