Codex Alimentarius


For english version click here: Codex Alimentarius

Έχετε ακούσει για τον Διατροφικό Κώδικα, γνωστότερο ως Codex Alimentarius; 
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1961 με σκοπό να δημιουργηθεί ένα παγκόσμια ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που θα προασπίζει την υγεία των καταναλωτών και θα διασφαλίζει σωστές πρακτικές στο εμπόριο τροφίμων. Ο Κώδικας συντάσσεται από μια διακρατική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πάνω από 170 χώρες και η οποία εργάζεται στα πλαίσια ενός κοινού προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη ενημερωτική έκδοση του Κώδικα (μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά εδώ) τα θέματα που καλύπτουν οι οδηγίες είναι: πρότυπα αγαθών, ετικέτες τροφίμων, υγιεινή τροφίμων, εκτίμηση κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων, συλλογή δειγμάτων και ανάλυση, διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, παραγωγή ζωοτροφών, μόλυνση φαγητών (μέγιστα όρια, εντοπισμός και αποφυγή), προσθετικές ουσίες, μέγιστα όρια κατάλοιπων φυτοφαρμάκων και μέγιστα όρια ζωικών φαρμάκων στα τρόφιμα.
Με βάση τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ο Codex Alimentarius να τύχει θερμής υποδοχής, κυρίως από τις ανά τον κόσμο ενώσεις καταναλωτών και όσους ασχολούνται με θέματα υγείας και υγιεινής διατροφής.
Αντιθέτως έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου διάφορες οργανώσεις και εταιρείες παραγωγής φυτικών σκευασμάτων προειδοποιούν ότι ο Κώδικας είναι μόνον η αρχή προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή και εμπορία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ταυτόχρονα να εφαρμοστούν περιορισμοί όχι μόνο στην ελεύθερη κατανάλωση φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και παραδοσιακών θεραπευτικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, προς όφελος φυσικά των φαρμακευτικών βιομηχανιών.
Το θέμα Codex Alimentarius είναι σίγουρα αρκετά περίπλοκο και απαιτείται εις βάθος έρευνα προκειμένου να μπορέσει κανείς να διαμορφώσει σταθερή και σαφή άποψη. Αν ωστόσο σας ενδιαφέρει να το ερευνήσετε περισσότερο σας συνιστώ να ξεκινήσετε από δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες. 
Η πρώτη είναι φυσικά η επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής και η δεύτερη ανήκει στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Alliance for Natural Health που δραστηριοποιείται στην προστασία και προώθηση φυσικών μεθόδων σε θέματα υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η σχετική συνέντευξη του επιστημονικού διευθυντή της οργάνωσης αυτής σε Βρετανική εκπομπή από την οποία συγκράτησα την εξής φράση: "αυτό που επιθυμούμε είναι να μην αποκρύπτεται η αλήθεια από τον καταναλωτή προς όφελος εμπορικών συμφερόντων και να του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα κατόπιν αμερόληπτης ενημέρωσης αυτό που θεωρεί καλύτερο για την υγεία του ίδιου και της οικογένειάς του".

Οι προτάσεις μου:

Όσοι ενδιαφέρονται για θέματα υγιεινής διατροφής αλλά και διεθνούς νομοθεσίας θα βρούν πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο The Codex Alimentarius Commission and Its Standards που αναλύει σε βάθος τις νομικές προεκτάσεις και τα διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με τον Codex Alimentarius.

Η θεωρία ότι πίσω από τον Codex Alimentarius, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη κρύβονται τα τεράστια συμφέροντα μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και διεθνών τραπεζών αναλύεται στο πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ Codex Alimentarius: The UN Plan to Eradicate Organic Farming and Destroy the Natural Health Industry.

1 σχόλιο: