Πριν λίγες ημέρες διάβασα ένα δημοσίευμα του BBC σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εφαρμόσει μέσα στο 2011 απαγόρευση της χημικής ουσίας βισφενόλη Α (BPA) για την κατασκευή πλαστικών μπιμπερό.
Η ουσία ΒΡΑ χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή δοχείων τροφίμων και πόσιμων υγρών. Ωστόσο, εννέα κατασκευαστές μπιμπερό από τις Η.Π.Α. έχουν σταματήσει την χρήση της για την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για την εγχώρια αγορά ήδη από το 2009!
Οι απόψεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της βισφενόλης Α στην υγεία των βρεφών διίστανται, όπως πάντα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Γεννήσεων της Βρετανίας, "όταν τοποθετούνται υγρά - κυρίως ζεστά ή λιπαρά - σε πλαστικά δοχεία που περιέχουν βισφενόλη Α, η χημική ουσία διαρρέει προς το περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν τα δοχεία είναι φθαρμένα λόγω μακροχρόνιας χρήσης. Έτσι τα βρέφη καταναλώνουν, μαζί με την τροφή τους, μέρος της χημικής ουσίας που απορροφάται τελικά από τον λιπώδη ιστό τους". Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που χαρακτήρισε την βισφενόλη Α τοξική ουσία και οι αρνητικές επιδράσεις που της αποδίδονται σχετίζονται με την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των βρεφών, την εξασθένιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και την εμφάνιση όγκων.
Όπως είναι φυσικό, η χημική βιομηχανία αλλά και μέρος της επιστημονικής κοινότητας αντιτίθεται στους παραπάνω ισχυρισμούς και θεωρούν ότι η αντίδραση της ΕΕ είναι υπερβολική, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πειστικές αποδείξεις ότι η ποσότητα της χημικής ουσίας που ανιχνεύεται στα πλαστικά μπιμπερό δεν μπορεί να μεταβολιστεί από τα βρέφη.
Μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο εντόπισα και άλλα άρθρα και μελέτες που ενοχοποιούν την βισφενόλη Α και την συσχετίζουν με αρκετές παθήσεις, ακόμη και ενηλίκων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "υψηλά επίπεδα της ουσίας στα ούρα σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και ανωμαλίες ηπατικών ενζύμων". Επίσης η βισφενόλη Α έχει κατηγορηθεί ότι μιμείται τις ανθρώπινες ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα), διαταράσσοντας το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ έχει συσχετισθεί και με χαμηλή ποσότητα σπέρματος και καρκίνο του προστάτη.
Προκειμένου να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για το θέμα αυτό θα απαιτηθούν ακόμη πολλές μελέτες και έρευνες. Με βάση όμως την προσωπική μου εμπειρία από την χρήση λαδιών βάσης και αιθέριων ελαίων θα ήμουν πολύ σκεπτική στο να χρησιμοποιήσω πλαστικά δοχεία, ιδιαίτερα μπιμπερό. Ως αρωματοθεραπεύτρια έχω διαπιστώσει ότι πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν λάδι βάσης εμφανίζουν σημαντικές διαρροές του περιεχομένου τους, μετά βέβαια από αρκετούς μήνες αποθήκευσης. Επίσης, οι οδηγίες για την αποθήκευση των αιθέριων ελαίων συστήνουν να χρησιμοποιούνται πάντα γυάλινες φιάλες - κατά προτίμηση σκούρου χρώματος - ώστε το αιθέριο έλαιο να μην αλλοιώνεται από το φως αλλά και την επίδραση του πλαστικού. Ακόμη όμως και ως απλός καταναλωτής, έχω διαβάσει ότι η αποθήκευση του μαγειρικού ελαιόλαδου για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνεται είτε σε γυάλινα είτε σε ανοξείδωτα δοχεία. Αυτό όμως που με έβαλε σε σκέψεις και με ώθησε στο να περιορίσω την χρήση πλαστικών δοχείων, είτε για την αρωματοθεραπεία είτε για την αποθήκευση τροφίμων, ήταν οι οδηγίες χρήσης του καινούργιου πλυντηρίου πιάτων μου. Αναφέρουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η πλύση εξαρτημάτων με πλαστικά μέρη ευαίσθητα σε μεγάλες θερμοκρασίες. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για την ύπαρξη αυτής της σύστασης είναι ότι η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο πλυντήριο πιάτων προκαλεί αποδόμηση των πλαστικών.
Είναι εύκολο να ελέγξετε εάν τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποείτε περιέχουν βισφενόλη Α. Σε όλες τις πλαστικές συσκευασίες αναγράφεται η κλάση της πρώτης ύλης. Αν λοιπόν σε ένα δοχείο δείτε κάποιο από τα παρακάτω σύμβολα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν την αμφισβητούμενη αυτή χημική ουσία.
Πηγές: BBC, Wikipedia, JAMA
Οι προτάσεις μου:
Μάθετε περισσότερα για την βισφενόλη Α και γιατί έχει συνδεθεί με πολύ σοβαρές ασθένειες στο βιβλίο Phthalates and Bisphenol: A in Plastics and Possible Human Health Effects (Environmental Health Physical, Chemical and Biological Factors Series), που παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμη και όταν ο βαθμός έκθεσης είναι μικρός.
Προμηθευτείτε για το μωράκι σας γυάλινα μπιμπερό και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων που δεν περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου