Ιθάκη, το νησί του φασκόμηλου

For english version click here: Ithaca, the island of sage

Ένας από τους πλέον ξακουστούς αρχαίους Έλληνες παγκοσμίως είναι ο Οδυσσέας. Το περιπετειώδες, δεκαετές ταξίδι της επιστροφής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του μετά τον Τρωϊκό πόλεμο, όπως το αφηγήθηκε στο επικό ποιήμα του "Οδύσσεια" ο Όμηρος, αποτελεί ίσως τον πιο διαχρονικό και λυρικό συμβολισμό των αγώνων κάθε ανθρώπου στον στίβο της ζωής.
Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκα για λίγες ημέρες στην σύγχρονη Ιθάκη, που θα αποτελεί πεδίο έρευνας για πολλούς επιστήμονες έως ότου να αποδειχθεί ότι ταυτίζεται με το αρχαίο βασίλειο του Οδυσσέα. Οφείλω να ομολογήσω πως η ομορφιά αυτού του μικρού νησιού με άφησε έκπληκτη. Ο Οδυσσέας είχε κάθε δίκιο να αγωνιστεί με τόλμη και πανουργία ενάντια στα στοιχεία της φύσης, σε τρομαχτικούς κύκλωπες και σε ξελογιάστρες σειρήνες προκειμένου να επιστρέψει στον επίγειο αυτό παράδεισο!
Η Ιθάκη είναι λιγότερο δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός από τα υπόλοιπα, μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου. Ωστόσο είναι ιδανικός τόπος για ήσυχες διακοπές, χαλάρωση, ξεκούραση, καλό φαγητό, επαφή με την φύση και ατέλειωτο κολύμπι σε γαλαζοπράσινα, ατάραχα νερά.
Η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, είναι ένας πανέμορφος γραφικός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού που περιβάλλει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια παγκοσμίως*.



Η βόλτα στα σοκάκια και το μουράγιο του Βαθιού είναι απολαυστική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας...


Σε όλη την περίμετρο της Ιθάκης υπάρχουν διάσπαρτοι κολπίσκοι κατάφυτοι, απόλυτα προστατευμένοι από ανέμους και ιδανικοί για κολύμπι. Τα νερά είναι βαθιά, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα!


Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι τα Φιλιατρά και το Σαρακήνικο, οι Αφάλες, ο Σκίνος (για να την προσεγγίσετε θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε σε χωματόδρομο για περίπου 5-7 λεπτά)...


και η παραλία του χωριού Άγιος Ιωάννης...


Εάν έχετε διάθεση για εξερεύνηση είμαι σίγουρη πως θα εντοπίσετε και άλλες από ξηράς ευπρόσιτες παραλίες.
Όλοι οι οικισμοί της Ιθάκης, ακόμη και οι πιο ορεινοί, διατηρούν την γραφικότητα τους και πραγματικά αξίζει να τους επισκεφτείτε. Στο χωριό Σταυρός μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κρεμμυδόπιτα στην ταβέρνα "ο Τσέλιγκας", πάνω στον κεντρικό δρόμο ακριβώς απέναντι από το δημοτικό σχολείο. Η γεύση από το μίγμα της γλύκας των κρεμμυδιών και της πικάντικης φέτας θα μου μείνει αξέχαστη! Στο τέλος αυτής της ανάρτησης θα βρείτε μια συνταγή για κρεμμυδόπιτα που νομίζω ότι προσεγγίζει αρκετά αυτή που γεύτηκα στην Ιθάκη.
Μην φύγετε από το νησί αν δεν επισκεφτείτε το Κιόνι. Είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός στα βορειοανατολικά του νησιού που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, καθώς τα περισσότερα κτίριά του χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και έχουν αντέξει στο πέρασμα των χρόνων και των καταστροφικών σεισμών που έχουν κατά καιρούς πλήξει τα Επτάνησα.



Στο Κιόνι φωτογράφισα αυτή την παλιά, ογκώδη ζυγαριά. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του δοχείου, αλλά αν ήταν αιθέριο έλαιο θα ήταν πολύτιμο!


Η Ιθάκη είναι καταπράσινη, όπως εξάλλου τα περισσότερα νησιά του Ιονίου. Νομίζω όμως ότι θα μπορούσε δικαίως να της αποδοθεί ο τίτλος "το νησί του φασκόμηλου". Σε όλες τις ορεινές διαδρομές, σε όλα τα μονοπάτια, ακόμη και σε αυτά που οδηγούσαν προς την θάλασσα, ξεπηδούσαν μέσα από τους βραχώδεις σχηματισμούς συστάδες από το θαυμαστό αυτό βότανο και γέμιζαν την ατμόσφαιρα με το χαρακτηριστικό υπόγλυκο, φρουτώδες άρωμά του. Το φασκόμηλο θεωρούνταν στην αρχαιότητα πανάκεια και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του στην ανάρτηση "Φασκόμηλο, το βότανο που προστατεύει".
 
Απολαυστική κρεμμυδόπιτα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
800 γραμμ. κρεμμύδια τεμαχισμένα
400 γραμμ. τριμμένη φέτα
2 αυγά
3 κσ ελαιόλαδο
2 κσ άνηθος
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά χτυπημένα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Λαδώνουμε την επιφάνεια του ταψιού και στρώνουμε διαδοχικά τα μισά φύλλα αφού ραντίσουμε κάθε φύλλο με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ραντίζοντας τα με λίγο λάδι. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο γάλα το πάνω φύλλο και την ψήνουμε στους 180οC για περίπου μία ώρα. Καλή σας όρεξη!

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Βιβή, συγχαρητήρια για το άρθρο, είναι ένας προορισμός που θέλω να επισκεφθώ και μετά το άρθρο σου αυτό είναι πια σίγουρο.

    Ιουλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή