Θετικές σκέψεις εν μέσω οικονομικής κρίσης!

For english version click here: Positive thinking amid recession!

Ένα άρθρο της Λίας Λεοντίδου, αρωματοθεραπεύτρια μέλος ΣΕΑ.

Κάθε σκέψη που κάνουμε έχει τη δυναμική για δημιουργία, γεγονός το οποίο μπορεί να αντιστραφεί εάν κάποιος/α διακατέχεται από αρντητικότητα!
"Η σκέψη προηγείται της ενέργειας και η ενέργεια προηγείται της υλοποίησης". Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πεποίθηση κατανοούμε ότι όταν κάνουμε μια σκέψη δημιουργείται μια δέσμη ενέργειας που αποτελεί την βάση για την δυνατότητα υλοποίησης της αρχικής μας σκέψης.
Οι αισιόδοξες σκέψεις παράγουν ευεργετικές χημικές ουσίες για το σώμα, ενώ οι αρνητικές ενθαρρύνουν την παραγωγή όξινων και λιγότερο υγιών χημικών ουσιών από τον οργανισμό μας. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι ποου δημιουργούν τους θεμέλιους λίθους για την υλοποίηση των σκέψεών μας. Στη σημερινή παγκόσμια δυσμενή κατάσταση, με τον φόβο και την αρνητική διάθεση να πλανώνται γύρω μας, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε θετική στάση απέναντι στις προκλήσεις και η πίστη μας σε έναν αρμονικό κόσμο κλονίζεται καθημερινά. Ωστόσο, η πίστη είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε!
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα είναι η οικονομική ύφεση. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνουμε, βομβαρδιζόμαστε επισπρόσθετα καθημερινά μέσω του ραδιοφώνου, των εφημερίδων και της τηλεόρασης με ειδήσεις που δημιουργούν φόβο και αρνητική ψυχική διάθεση. Υφιστάμεθα τόσο έντονη πλύση εγκεφάλου για το γεγονός ότι βιώνουμε μια οικονομική κρίση, ώστε ολόκληρη η Ύπαρξή μας δέχεται σαν απόλυτη και καθολική πραγματικότητα αυτή την κατάσταση και τείνουμε να δημιουργούμε γύρω μας μια πραγματικότητα η οποία αντανακλά ακριβώς αυτές τις συνθήκες. Αν όμως εμείς μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο την δική μας πραγματικότητα, τότε γιατί δεν δημιουργούμε μια ζωή όπου θα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε; 
Να θυμάστε ότι τα χρήματα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μορφή ενέργειας. Και η ενέργεια δημιουργείται μέσω της σκέψης. Αν σκεφτούμε, αν πιστέψουμε πραγματικά ότι μπορούμε να αντλήσουμε όλα τα χρήματα που χρειαζόμαστε, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά τα χρήματα μέσω του νόμου της έλξης.
Μπορεί η αρωματοθεραπεία να μας βοηθήσει να κάνουμε θετικές σκέψεις; Τα αιθέρια έλαια εμπεριέχουν επίσης ενέργεια και μεταδίδουν δονήσεις που μπορούν να ενεργοποιηθούν για να διαλύσουμε πρότυπα αρνητικής σκέψης. Για να απομακρύνουμε δυσάρεστες σκέψεις και αισθήματα που σχετίζονται με οικονομικά θέματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια τα οποία ενισχύουν τα κατώτερα τσάκρα. Τα αιθέρια έλαια που αποστάζονται από δέντρα τα οποία έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στη γη μπορούν να μας δημιουργήσουν αίσθημα σταθερότητας και ισχύος και να μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε την θεμελιώδη εμπιστοσύνη μας στο Σύμπαν. Το σανδαλόξυλο, ο κέδρος, το λιβάνι και το κυπαρίσσι είναι αιθέρια έλαια που μας βοηθούν να αισθανόμαστε ασφαλείς και προσγειωμένοι.
Οι φόβοι σχετικά με οικονομικά ζητήματα μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, από χαμηλής έντασης άγχος έως κρίσεις πανικού πλήρους έξαρσης. Τα αιθέρια έλαια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους και της βασανιστικής αίσθησης ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και να χαθούν τα πάντα είναι το περγαμόντο, το γεράνι, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το χαμομήλι και το πορτοκάλι.
Σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης έντασης, όταν τα οικονομικά προβλήματα βασανίζουν το μυαλό και οι στενοχώριες προκαλούν έντονο σωματικό στρες, τα έλαια που μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση είναι το σανδαλόξυλο, το φασκόμηλο, το λιβάνι, το μελισσόχορτο και το βετιβέρ.
Για κρίσεις πανικού σε πλήρη έξαρση ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα αιθέρια έλαια βαλεριάνας, ελίχρυσου, λεβάντας, χαμομηλιού, μαντζουράνας, υλάνγκ υλάνγκ και πατσουλί.
Όλα τα παραπάνω αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά σε έναν λύχνο. Για πιο άμεση εφαρμογή μπορείτε να διαποτίσετε ένα μαντήλι με λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων και να εισπνέεται όποτε αισθάνεστε την ανάγκη. Επίσης μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι που θα περιέχει μίγμα των παραπάνω ελαίων για επείγουσες ανάγκες. Η εισπνοή ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το μίγμα αυτό θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους φόβους σας και να ηρεμείτε όταν οι σκέψεις σας παίρνουν λάθος κατεύθυνση. Επίσης η ένταση του νου και του σώματος μπορεί να μετριαστεί σε σημαντικό βαθμό αν χρησιμοποιείτε στο μπάνιο σας μίγματα ορυκτών αλάτων και αιθέριων ελαίων.
Οι αισιόδοξες σκέψεις μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική ενέργεια και να αποκαταστήσουν την έκκριση ωφέλιμων χημικών ουσιών στον οργανισμό μας. Ακόμη και όταν βομβαρδιζόμαστε από δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την οικονομία δεν είμαστε αναγκασμένοι να τις αποδεχτούμε ως μοναδική, μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Αρκεί να έχουμε την πνευματική ικανότητα και το σθένος να αγνοήσουμε τους γήινους φόβους μας που θρέφουν η τηλεόραση και οι εφημερίδες και να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με θετικές σκέψεις. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά αιθέρια έλαια με απαλό άρωμα προκειμένου να διατηρείτε την ηρεμία σας, τον αυτοέλεγχό σας και την πίστη σας στην θετική έκβαση των καταστάσεων.
Μην ξεχνάτε ότι έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στη ζωή αλλάζοντας τις σκέψεις μας και φορτίζοντας τον εαυτό μας με θετική ενέργεια!

Συνταγές:

Πνευματική κούραση - τονωτικό μίγμα
50 ml αμυγδαλέλαιο
5 σταγόνες αε δεντρολίβανο
8 σταγόνες αε περγαμόντο
4 σταγόνες αε πορτοκάλι
6 σταγόνες αε βασιλικός

Αναμίξτε σε ένα μπουκάλι σκούρου χρώματος το λάδι με τα αιθέρια έλαια και ανακινήστε καλά. Ρίξτε λίγες σταγόνες από το μίγμα σε ένα μαντήλι και κάντε εισπνοές ή χρησιμοποιήστε το για μασάζ στους ώμους.

Νευρική υπερένταση - ηρεμιστικό/χαλαρωτικό μίγμα

50 ml αμυγδαλέλαιο
8 σταγόνες αε λεβάντα
6 σταγόνες αε ρωμαϊκό χαμομήλι
8 σταγόνες αε λεμόνι
8 σταγόνες αε μανταρίνι

Αναμίξτε σε ένα μπουκάλι σκούρου χρώματος το λάδι με τα αιθέρια έλαια και ανακινήστε καλά. Ξεκουράστε και χαλαρώστε το σώμα σας χρησιμοποιώντας το μίγμα για να κάνετε μασάζ στους ώμους ή ρίχνοντας λίγες σταγόνες σε λύχνο ή διαχύτη.

Τόνωση και ενέργεια
30 ml αμυγδαλέλαιο
8 σταγόνες αε γκρεϊπφρουτ
4 σταγόνες αε λεβάντα
4 σταγόνες αε λεμόνι

Αναμίξτε σε ένα μπουκάλι σκούρου χρώματος το λάδι με τα αιθέρια έλαια και ανακινήστε καλά. Κάντε μασάζ στο στέρνο και στην πλάτη.

Ανακούφιση από πονοκέφαλο λόγω νεύρων/άγχους
30 ml αμυγδαλέλαιο
4 σταγόνες αε μέντα
6 σταγόνες αε λεμόνι
6 σταγόνες αε λεβάντα
1 σταγόνα αε γεράνι

Αναμίξτε σε ένα μπουκάλι σκούρου χρώματος το λάδι με τα αιθέρια έλαια και ανακινήστε καλά.Κάντε μασάζ στους κροτάφους, στο μέτωπο, στον αυχένα και γύρω από τα αυτιά.

Πνευματική τόνωση
1 σταγόνα αε γιασεμί
2 σταγόνες αε λάιμ
2 σταγόνες αε πετιτγκρέιν

Προσθέστε τα αιθέρια έλαια μαζί με νερό σε λύχνο ή διαχύτη.

Αρωματισμός χώρου
1 σταγόνα αε πατσουλί
1 σταγόνα αε βανίλια
3 σταγόνες αε γεράνι
1 σταγόνα αε νέρολι

Προσθέστε τα αιθέρια έλαια μαζί με νερό σε λύχνο/διαχύτη ή ψεκάστε στον αέρα.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα: Η Λία Λεοντίδου είναι πτυχιούχος αρωματοθεραπεύτρια, απόφοιτος του NHS. Ασχολείται επαγγελματικά με τις εναλλακτικές θεραπείες και είναι ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών.

5 σχόλια:

  1. Αγαπητή Β,
    Τι κάνει κανείς για να ανακτήσει τη χαμένη του ψυχική δύναμη? Αυτή που αναπληρώνεται με το το σύμπλεγμα μορίων, μυρωδιών, χαρακτηριστικών ενός ανθρώπου? Ποιό είναι εκείνο το αιθέριο έλαιο που σε κάνει να αποδεχτείς τα λάθη σου και να νοιώσεις ξανά, άνθρωπος απείρων δυνατοτήτων? Ισως να ζητώ πολλά απο ένα απόσταγμα άνθους, το ξέρω. Η αποψή σας όμως οπως πάντοτε μονοσήμαντη και καθοριστική.

    Ευχαριστω απο ψυχής
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λάθη φίλη/ε Π. πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πολύτιμες εμπειρίες και ευκαιρίες αυτοβελτίωσης. Όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους έναν μικρό θαυματοποιό και οφείλουν στον εαυτό τους να παίρνουν μαθήματα και δύναμη από το παρελθόν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Στην αναζήτησή σου θα βρεις πολύτιμου σύμμαχους στο λιβάνι, στο τριαντάφυλλο και στο γιασεμί. Το λιβάνι έχει την φήμη ότι "γειώνει", επαναφέρει στην πραγματικότητα και βοηθά να αποδιώξουμε σκέψεις που μας στοιχειώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το λιβάνι χρησιμοποιείται σε πολλές θρησκευτικές τελετουργίες για να εκδιωχθούν τα "κακά πνεύματα". Το τριαντάφυλλο ανοίγει το τσάκρα της καρδιάς και προκαλεί αισιοδοξία ενώ η εξωτική, γλυκιά μυρωδιά του γιασεμιού χαλαρώνει και εμπνέει αυτοπεποίθηση.
    Ζήσε την ζωή αγαπητή/έ Π. Είναι πολύ μικρή για να μετανιώνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Β,
    Σε Ευχαριστώ για τη...συνταγή και τα σοφά σου λόγια! Θα δοκιμάσω αυτά που προτείνεις με τη σειρά που αναφέρονται. ίσως μετά το ποιητικό γιασεμί...την αθέατη αλληλεπίδραση των ελαίων και τις άηχες λέξεις, να επέλθει ισορροπία.
    Συγχώρα με που άργησα να σε ευχαριστήσω. Δεν ήταν απο ελλειψη εκτίμησης της συνεισφοράς σου. Απλώς δυσκολεύτηκα να βρώ την ανάρτηση των σχολίων.

    Ευχομαι πάντοτε χαρά και επίγνωση. Εχεις κάνει εκπληκτική δουλειά με τον ιστοτοπό σου. Ενας παγκόσμιος ηλεκτρονικός κήπος!
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    Πρόσφατα ταξίδεψα στη Καμπότζη. Δεν θα αναφερθώ στις φυσικές ομορφιές, που είναι εκπληκτικές, ούτε για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι άξιοι επαίνου, μιάς και απο τις τόσες κακουχίες που έχουν ζήσει, συνεχίζουν να χαμογελούν. Ισως σε άλλη ανάρτηση. Επειδή το σύστημα υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο, οι Κμέρ ( Ετσι αποκαλούνται οι Καμποτζιανοί), συνεχίζουν να βρίσκουν θεραπείες με βότανα και έλαια. Μάλιστα επισκέφθηκα διάφορα "υπαίθρια" φαρμακεία όπου διέθεταν εκατοντάδες βότανα της ζούγκλας για διάφορες παθήσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω για το λεμονόχορτο. Εχω πάρει και έλαια για λύχνο και βότανο για ρόφημα. Εχει κάποια συγκεκριμένη επίδραση? Προσωπικά με ηρεμεί και μου δίνει διαύγεια. Γνωρίζετε κάτι περισσότερο για αυτό?
    Ευχαριστώ
    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα ταξίδι στην Καμπότζη σίγουρα αποτελεί μοναδική εμπειρία! Για το λεμονόχορτο και τις ιδιότητές του μπορείς να διαβάσεις την σχετική ανάρτηση εδώ http://aromatherapycosmos.blogspot.com/2010/03/blog-post_08.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή