Αντηλιακή προστασία


For English version click here: Protection against the sun

Θυμόσαστε το λεπτό ερυθρόλευκο βραχιόλι που φορούσαμε όταν ήμασταν παιδιά μόλις έμπαινε ο Μάρτιος και καίγαμε στην φλόγα της Πασχαλινής λαμπάδας; Σύμφωνα με την παράδοση ο «Μάρτης» παρέχει προστασία έναντι του δυνατού ανοιξιάτικου ήλιου. Αν ξεχάσατε να τον φορέσετε μην ανησυχείτε. Υπάρχουν υπέροχα φυσικά υλικά για να φτιάξετε προϊόντα περιποίησης που ανακουφίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο.
Όταν ανοίγει ο καιρός και αυξάνονται οι δραστηριότητές σας σε εξωτερικούς χώρους μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία. Η δράση του αντηλιακού είναι διπλή. Καταρχήν ενισχύει την συγκράτηση της υγρασίας και των φυσικών ελαίων του δέρματος που διαφορετικά περιορίζονται σημαντικά μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης προστατεύει την επιδερμίδα από τις UVA και UVB ακτίνες του ήλιου. Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν μηχανισμό άμυνας απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, την παραγωγή μελανίνης. Δυστυχώς, λόγω της μείωσης στο πάχος στρώματος του ατμοσφαιρικού όζοντος ο μηχανισμός αυτός δεν είναι επαρκής, ιδιαιτέρα για άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και / ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
Τα ειδικά αντηλιακά που περιέχουν φυτικά έλαια, όπως είναι το πλούσιο σε βιταμίνη Ε λάδι αβοκάντο, παρέχουν ενισχυμένη προστασία. Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προστασία του δέρματος έναντι της πρόωρης γήρανσης που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Κανένα όμως αντηλιακό δεν είναι θαυματουργό. Καλύτερη προστασία είναι να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση ιδιαίτερα τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας.
Αιθέρια έλαια που δρουν καταπραϋντικά μετά την έκθεση στον ήλιο είναι η λεβάντα, ο δυόσμος και η μέντα. Σε συνδυασμό με ένα τζελ αλόης, κρέμα βάσης, ή γιαούρτι (3-4 σταγόνες σε μια κουταλιά της σούπας) δίνουν ένα δροσιστικό και ανακουφιστικό μίγμα για κόκκινο, ηλιοκαμμένο δέρμα.
Ένα μασάζ με 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας διαλυμένες σε μια κουταλιά της σούπας λάδι βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο) βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας μετά την ηλιοθεραπεία ενώ για να αποφύγετε το ξεφλούδισμα και να ενισχύσετε την αναγέννηση των κυττάρων μπορείτε να ψεκάζετε τις ερεθισμένες περιοχές όσο συχνά θέλετε με ανθόνερο λεβάντας.
Μια τελευταία συμβουλή. Τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν έλαια εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, κίτρο, περγαμόντο. Μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία και δημιουργία πανάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου