Φιστίκια Αιγίνης για υγιή καρδιά!


For Εnglish version click here: Pistachios for a healthy heart!

Η Αίγινα, το όμορφο νησί του Σαρωνικού, αποτελεί δημοφιλή προορισμό ακόμη και για ολιγοήμερες αποδράσεις καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Τώρα που είναι καλοκαίρι εκτός από τα θαλασσινά μπάνια, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις φυσικές ομορφιές υπάρχει άλλος ένας λόγος να επισκεφτείτε την Αίγινα: τα φιστίκια Αιγίνης.
Σίγουρα έχετε απολαύσει τους νοστιμότατους αυτούς ξηρούς καρπούς σαν συνοδευτικό με το ποτό σας, σαν σνάκ ή σαν συστατικό κάποιου γκουρμέ γεύματος. Γνωρίζετε όμως ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη μια διατροφή πλούσια σε φιστίκια Αιγίνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αντιοξειδωτικών του αίματος και ταυτόχρονη μείωση της λεγόμενης "κακής" χοληστερίνης; Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "The journal of nutrition" τον Μάρτιο του 2010 έρχεται να προστεθεί στην ολοένα αυξανόμενη πεποίθηση των ερευνητών ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών όπως είναι τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα επιδρά θετικά στην διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας. Ωστόσω, σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες β-καροτίνης και λουτείνης, αντιοξειδωτικές ουσίες που απαντώνται επίσης στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 η συχνή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης οδηγεί σε μείωση κυτταρικών φλεγμονών που δρουν επιβαρυντικά για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Τέλος μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδειξε ότι η χρήση φιστικιών Αιγίνης μαζί με άλλες τροφές εμποδίζει την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Είναι βέβαια σημαντικό να θυμόμαστε ότι όπως όλοι οι ξηροί καρποί έτσι και τα φιστίκια Αιγίνης έχουν αρκετές θερμίδες οπότε η κατανάλωσή τους καλό είναι να γίνεται συστηματικά μεν αλλά με μέτρο. Επίσης για να ωφεληθούμε από την χρήση τους θα πρέπει η κατανάλωσή τους να γίνεται στα πλαίσια μιας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής και να τα προτιμούμε ανάλατα.
Πολλές πληροφορίες για τα φιστίκια Αιγίνης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ένωσης Παραγωγών Φυστικιών (Western Pistachio Association ) και φυσικά στην Βικιπαίδεια.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές με συστατικό τα φιστίκια. Απολαύστε τις με την καρδιά σας!

Οι προτάσεις μου:

Αν η Αίγινα σας πέφτει μακριά, προμηθευτείτε εδώ πιστοποιημένα, οργανικής καλλιέργειας φιστίκια Αιγίνης.

Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των φιστικιών στην αρωματοθεραπεία κάνοντας μασάζ με  αγνό λάδι φιστικιών.

Το πιο γνωστό γλυκό της Μεσογείου με φιστίκια Αιγίνης, ο μπακλαβάς διατίθεται τώρα και μέσω διαδικτύου. Δοκιμάστε καθημερινά φρέσκο μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης και πείτε μου την γνώμη σας!

Το βιβλίο "Nuts: Pistachio, Pecan & Pinon (Cook West)" περιέχει 50 νοστιμότατες συνταγές για να φτιάξετε κυρίως πιάτα και απολαυστικά γλυκά με φιστίκια Αιγίνης, κουκουναρόσπορο και καρύδια.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική πληροφορία μιάς που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα πάσχει από στρές και καρδιακά επεισόδια, γενικότερα οι καρποί που μας δίνονται από τη φύση έχουν πολύ σημαντικές ιδιότητες κάτι που αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή