Γάλα γαϊδούρας

For english version click here: Donkey's milk

"Αδέσποτο στους δρόμους τριγυρνάει
ένα μικρό γαϊδούρι μοναχό,
λιγάκι χορταράκι μασουλάει
γιατί' ναι πεινασμένο το φτωχό."
Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στο ποιήμα "Το γαϊδουράκι" του Ντίνου Χριστιανόπουλου το οποίο έχει μελοποιηθεί με μουσική του Μάνου Χατζηδάκη. Για τα συμπαθητικά αυτά τετράποδα έχει τραγουδήσει και ο Γιώργος Ζαμπέτας ("Το γαϊδουράκι μου" και "Του κυρ Σπύρου το γαϊδούρι"), ενώ δεν είναι λίγοι οι μύθοι του Αισώπου και τα λαϊκά παραμύθια όπου πρωταγωνιστούν γαϊδουράκια.
Θα αναρωτιέστε γιατί ασχολούμαι ξαφνικά με αυτό το τόσο χαρακτηριστικό της Ελληνικής υπαίθρου ζώο που ενώ αιώνες τώρα αποτελεί σημαντικό βοηθό σε πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου η εικόνα του δεν προκαλεί κανέναν απολύτως θαυμασμό. Αντίθετα δανειζόμαστε την ονομασία του ταπεινού αυτού πλάσματος για να χαρακτηρίσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάρμοστη και ασεβή κοινωνική συμπεριφορά.
Θα αλλάζατε άποψη αν σας έλεγα ότι το γάλα που παράγουν τα γαϊδούρια αρχίζει να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις πλέον θρεπτικές φυσικές τροφές και η τιμή του φτάνει έως και 40€ το λίτρο;
Σίγουρα έχετε διαβάσει ή ακούσει ότι η Κλεοπάτρα και άλλες προνομιούχες κυρίες της αρχαιότητας έκαναν μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας προκειμένου να διατηρούν νεανική και λαμπερή επιδερμίδα. Εμείς οι γυναίκες πέφτουμε εύκολα θύματα της προώθησης προϊόντων, ιδίως όταν αυτά αφορούν την εμφάνισή μας. Ωστόσω την προτίμηση της Κλεοπάτρας στο γάλα γαϊδούρας έρχεται να ενισχύσει και η άποψη δύο σοφών της αρχαιότητας. Τόσο ο Ιπποκράτης όσο ο Πλινίος ο Πρεσβύτερος θεωρούσαν ότι το γάλα όνου δρα θεραπευτικά σε μια πληθώρα περιπτώσεων όπως μολυσματικές ασθένειες, ηπατικές δυσλειτουργίες, δηλητηρίαση, μολυσμένες πληγές, πυρετό, γυναικολογικά προβλήματα, εύθραυστα οστά και δόντια, κόπωση, άσθμα, έλκος κτλ.
Στην εποχή μας διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του γάλατος γαϊδούρας και τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση του. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι το γάλα γαϊδούρας "μπορεί να φανεί χρήσιμο στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης καθώς διαστέλλει τα αγγεία και δρα ως ισχυρό μικροβιοκτόνο", "αποτελεί εναλλακτική τροφή για όσα βρέφη και παιδιά εμφανίζουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα όντας ισοδύναμη όσον αφορά στην γεύση και την προώθηση της αύξησης βάρους-ύψους" και "παρουσιάζει μικροβιοκτόνο δράση διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος".
Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι τιμές των βασικών συστατικών του γάλατος από διάφορα ζώα. Εύκολα προκύπτει ότι το γάλα γαϊδούρας είναι αυτό που προσομοιάζει περισσότερο το μητρικό γάλα και η υψηλή του περιεκτικότητα σε λακτόζη επιδρά ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο καθιστώντας το πολύτιμη διατροφή ιδιαίτερα για παιδιά και ενήλικες με οστεοπόρωση.


Εάν ωστόσο μετά την ανάγνωση αυτής της ανάρτησης σπεύσετε να αναζητήσετε γάλα γαϊδούρας ίσως δυσκολευτείτε. Δυστυχώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά στην Ελλάδα η νομοθεσία που καλύπτει την παραγωγή και εμπορία αυτού του προϊόντος είναι ελλειπής με αποτέλεσμα να μη πωλείται στα καταστήματα τροφίμων. Μάλιστα από την πλευρά της Ιταλίας έχει υποβληθεί σχετική γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επίσημη απάντηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στην απάντησή της η ΕΕ αναφέρει ότι "καθώς δεν υπάρχει ιστορικό σημαντικής κατανάλωσης γάλατος γαϊδούρας από τον άνθρωπο, απαιτείται εκτίμηση της ασφάλειας χρήσης του προϊόντος προτού κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά ως τροφή". Οι οδηγίες της ΕΕ σχετίζονται κυρίως με τις προδιαγραφές δημόσιας υγείας που πρέπει να πληρεί το προς κατανάλωση γάλα - από όποιο ζώο και αν προέρχεται. Με βάση όμως τα αποτελέσματα μια έρευνας που διεξήγαγε Πανεπιστήμιο της Ιταλίας "το γάλα γαϊδούρας αποτελεί ασφαλή τροφή όταν ο μαστός είναι υγιής και τα ζώα αρμέγονται σε σωστές συνθήκες υγιεινής". Πιστεύω λοιπόν ότι είναι θέμα χρόνου να επιτραπεί η διανομή του γάλατος αυτού και από τα εμπορικά καταστήματα τροφίμων.
Όσον αφορά πάντως προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και μπορείτε να βρείτε πληθώρα σε διαδικτυακά καταστήματα.
Δύο από τις πλέον γνωστές φάρμες παραγωγής γάλατος γαϊδούρας και υποπροϊόντων του βρίσκονται στο Βέλγιο και την Σερβία και οι ιστοσελίδες τους είναι αντίστοιχα http://www.asineriedupaysdescollines.be και http://www.zasavica.org.rs/index.php?lg=en&str=magarac.php. Εάν βρεθείτε σε κάποια από αυτές ή προμηθευτείτε προϊόντα τους θα ήθελα πολύ να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας.
Σε ορισμένα δημοσιεύματα διάβασα επίσης για δύο φάρμες εκτροφής γαϊδουριών στην Ελλάδα, των κυρίων Νίκου Μπουκουβάλα στην Έδεσσα και Παναγιώτη Παπαποστόλου στην Καρδίτσα. Δυστυχώς δεν κατάφερα να εντοπίσω σχετικούς ιστότοπους. Αν γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες ή στοιχεία επικοινωνίας παρακαλώ πολύ ενημερώστε με!
Κλείνω αυτή την ανάρτηση ενημερώνοντάς σας ότι αν το επιθυμείτε μπορείτε ακόμη και να υιοθετήσετε ένα γαϊδουράκι! Το άσυλο γαϊδουριών "Donkey Sanctuary" έχει έδρα στην Βρετανία αλλά δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από το 2005. Στόχος του είναι η προστασία και διασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για αυτά τα αξιαγάπητα και τόσο χρήσιμα ζώα.

Πηγές:
http://www.eurolactis.com/en/
http://en.wikipedia.org/wiki/Asses%27_milk_%28Donkey%27s_milk%29
http://www.nitricoxideresearch.com/showabstract.php?pmid=18220810
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17433003
http://www.bentham.org/open/tofsj/articles/V004/43TOFSJ.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883563

Οι προτάσεις μου:


Περιποιηθείτε και ανακουφίστε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας στο μπάνιο σαπούνι με γάλα γαϊδούρας ή αντίστοιχο αφρόλουτρο που είναι εμπλουτισμένο με πρωτεϊνες γάλακτος. 
Υπάρχει η υποψία ότι τα επόμενα χρόνια οι φάρμες γαϊδουριών θα είναι πολύ επικερδής επιχειρήσεις, κυρίως επειδή τα προϊόντα τους βρίσκουν εφαρμογή σε καλλυντικά παρασκευάσματα. Στα βιβλία " The Complete Book of the Donkey" και "The Donkey Companion: Selecting, Training, Breeding, Enjoying & Caring for Donkeys" θα βρείτε πολλές συμβουλές για τα συμπαθή αυτά τετράποδα. Στις σελίδες τους αναλύουν τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή ράτσας γαϊδουριών, πως θα τα φροντίσετε, πως θα τα εκπαιδεύσετε, ποιες είναι οι ασθένειες που τα απειλούν και πολλά άλλα θέματα, που θα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με μια φάρμα γαϊδουριών. 

Εμπνεύστε στα παιδιά σας αγάπη για τα παρεξηγημένα αυτά ζώα χαρίζοντάς τους ένα λούτρινο γαϊδουράκι.

1 σχόλιο:

  1. Πλέον υπάρχουν και ελληνικά προϊόντα από γάλα γαϊδούρας, όπως σαπούνια, κτλ. π.χ.https://www.mpakaliko.gr/products.asp?id=44&k=94&newquery=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή