Αλκαλική διατροφή, θαύμα ή υπερβολή;

For english version click here: Alkaline diet 

Τα τελευταία τρία χρόνια - κυρίως την Άνοιξη - ταλαιπωρούμαι από αλλεργία, με δερματικά μόνο συμπτώματα ευτυχώς. Προσπαθώντας να αποφύγω την λήψη αντισταμινικών και αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισής της διάβασα πρόσφατα το βιβλίο "Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής" του Robert Young.

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται πως αιτία όλων των ασθενειών και της παχυσαρκίας είναι η οξείδωση του οργανισμού που προκύπτει από την κατανάλωση ακατάλληλων τροφών. Η θεωρία του κου Young περιληπτικά είναι πως η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από λαχανικά, χόρτα και μικρή ποσότητα επιλεγμένων δημητριακών και όσπριων καθώς η κατανάλωση κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών, ακόμη και φρούτων οδηγεί σε μείωση του pH του αίματος με συνέπεια την ανάπτυξη επιβλαβών βακτιριδίων που οδηγούν τον οργανισμό σε κατάρρευση.
Αν και δεν είμαι χορτοφάγος ή vegan καταναλώνω πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και το διαιτολόγιο μου είναι πολύ κοντά σε αυτό που οι επαγγελματίες υγείας ονομάζουν "πυραμίδα της σωστής διατροφής". Αρχικά λοιπόν βρήκα πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο βιβλίο καθώς "τρέφομαι για να ζω" και όχι το αντίθετο, οπότε είναι πολύ εύκολο για εμένα να περιορίσω ή να διακόψω εντελώς την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου για ένα χρονικό διάστημα για λόγους π.χ αποτοξίνωσης. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρισμοί του συγγραφέα με προβλημάτισαν, όπως για παράδειγμα η αναγκαιότητα πλήρους αποκλεισμού φρούτων, ψαριών αλλά και δημητριακών όπως είναι το καλαμπόκι, η βρώμη, το κριθάρι και το σιτάρι. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Young παράλληλα με την αλκαλική διατροφή απαιτείται η καθημερινή λήψη σταγόνων pH, τουλάχιστον τριών διατροφικών συμπληρωμάτων και η κατανάλωση τεσσάρων λίτρων ιονισμένου νερού. Τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με τις αναφορές στο βιβλίο για καρκινοπαθείς που θεραπεύτηκαν ακολουθώντας αλκαλική διατροφή με ώθησαν να κάνω μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτική στάση σε κάθε είδους πληροφόρηση σχετικά με την διατροφή και κατά επέκταση την υγεία. Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες, η "the Skeptic's Dictionary" και η "Quackwatch" κάνουν εκτενή αναφορά στην έλλειψη επιστημονικών δεδομένων και κλινικών μελετών που να ενισχύουν τους ισχυρισμούς για τα οφέλη της αλκαλικής διατροφής και την επίδρασή της στο pH του αίματος. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου έχει καταδικαστεί το 1995 για απάτη, κατηγορούμενος πως εξασκούσε το επάγγελμα του γιατρού χωρίς να έχει την σχετική άδεια ή αντίστοιχες σπουδές. Μερικά σχόλια άλλων αναγνωστών του βιβλίου που θα βρείτε εδώ εστιάζουν επίσης στην αμφισβητούμενη ιατρική αξία των ισχυρισμών του συγγραφέα και τις ασαφείς αναφορές του σε διάφορες "έρευνες".
Αναμφίβολα η επαρκής ενυδάτωση και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με ταυτόχρονο περιορισμό ζωικών λιπαρών, αλκοολούχων ποτών, γλυκαντικών ουσιών και θερμιδικών βομβών είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας με στόχο την ελαχιστοποίηση της φθοράς που υφίσταται καθημερινά από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες (στρες, κληρονομικότητα). Τι ισχύει όμως τελικά για την αλκαλική διατροφή; Πρόκειται όντως για θαύμα ή είναι απλώς υπερβολή;

1 σχόλιο: