Κόψτε το κάπνισμα με αιθέρια έλαια

For English version click here: Quit smoking with essential oils

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας : "Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία είναι η επιδημία του καπνίσματος, που σκοτώνει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους είναι το αποτέλεσμα της άμεσης χρήσης του καπνού, ενώ περισσότεροι από 600,000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα. Περίπου ένα άτομο πεθαίνει κάθε έξι δευτερόλεπτα εξαιτίας του καπνίσματος. Περίπου το ήμισυ των σημερινών χρηστών θα πεθάνουν από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό, εκ των οποίων τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής και πάνω από 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.όταν οι άνθρωποι καίνε τα προϊόντα καπνού.

Εξίσου επιβλαβές είναι το παθητικό κάπνισμα ενώ δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό που εισπνέεται έμμεσα: 
  • στους ενήλικες το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του πνεύμονα,
  • σε βρέφη προκαλεί αιφνίδιο θάνατο,
  • στις έγκυες γυναίκες προκαλεί χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού,
  • σχεδόν τα μισά παιδιά αναπνέουν τακτικά αέρα μολυσμένο με καπνό τσιγάρου στους δημόσιους χώρους,
  • πάνω από το 40 % των παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν γονέα που καπνίζει,
  • το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 600,000 πρόωρους θανάτους ετησίως,
  • Το 2004 τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 28% των θανάτων που οφείλονταν σε παθητικό κάπνισμα."
Σίγουρα η διακοπή μιας χρόνιας συνήθειας όπως είναι το κάπνισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αξίζει όμως τον κόπο αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη στην ατομική, οικογενειακή και δημόσια υγεία αλλά και στον οικογενειακό προυπολογισμό! Ακόμη και ο περιορισμός του καπνίσματος απαιτεί πολλή θέληση και αποφασιστικότητα, ενώ ελάχιστοι άνθρωποι είναι σε θέση να σταματήσουν το κάπνισμα εντελώς χωρίς καμία ενόχληση ή συμπτώματα στέρησης.
Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν τελευταία στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά οι επιστήμονες προτείνουν μία συντηρητική στάση απέναντι στη χρήση του, όπως αναφέρεται στο άρθρο "Η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο".
Τα αιθέρια έλαια δεν είναι θαυματουργά, μπορούν όμως να παίξουν μεγάλο ρόλο στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα. Με την βοήθεια της αρωματοθεραπείας μπορείτε να περιορίσετε τον πόθο σας για ένα τσιγάρο και να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο. 
Ιδανικό για αυτό τον σκοπό είναι το αιθέριο έλαιο καπνού(tobacco absolute). Το βαθύ καφέ αιθέριο έλαιο με το ζεστό, πλούσιο άρωμα καπνού χρησιμοποιείται κυρίως  για να προσδίδει μια ανδρική και ξηρή νότα βάσης σε αρώματα και είδη σωματικής περιποίησης.
Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην μάχη σας ενάντια στο κάπνισμα μπορείτε να στάξετε μία - δύο σταγόνες απευθείας πάνω στον καρπό σας, πάνω σε μια ταινία αρώματος (αυτές που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να δειγματίσουν αρώματα) ή σε ένα μαντήλι. Όποτε αισθάνεστε την ανάγκη να καπνίσετε απλώς φέρτε τον καρπό σας ή την ταινία κοντά στην μύτη σας και εισπνεύστε. Η κίνηση να φέρετε κάτι κοντά στην μύτη σας προσομοιάζει την μηχανική κίνηση που θα κάνατε για να βάλετε ένα τσιγάρο στο στόμα σας, ενώ η έντονη μυρωδιά του καπνού θα παρηγορήσει την όσφρησή σας και θα παραπλανήσει τον εγκέφαλό σας. Μετά από λίγες ημέρες θα νιώθετε όλο και λιγότερο την ανάγκη να μυρίσετε το αιθέριο έλαιο και σταδιακά θα αποβάλετε τελείως την κακή συνήθεια να ανάψετε ένα τσιγάρο.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο καπνού στον λύχνο ή σε προιόντα προσωπικής υγιεινής συνδυάζεται πολύ ωραία με το περγαμόντο, το φασκόμηλο και το σανδαλόξυλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου